El sorprenent boom dels centres comercials

Sobre la taula o una mica més i tot hi ha entre el centre del país i Sant Julià més de mitja dotzena de propostes que aparentment volen impulsar superfícies destinades a acollir establiments de diversa índole

Que si a la zona de la Margineda, que si a les plantes baixes de les torres promogudes o vinculades a Andimesa, que si a les naus comercials dels Cachafeiro a l’avinguda Tarragona… L’aparent boom de centres comercials al Principat està sorprenent als uns i causant cert desconcert, a d’altres. Promoure espais on aglutinar establiments diversos va en contra de la tendència mundial i, alhora, no sembla que tantes iniciatives similars puguin tenir cabuda a Andorra. Però sobre la taula, almenys aparentment, hi són.

Pyrénées està acabant d’adequar espais i tancar franquícies per al seu Epizen. L’antic Punt de Trobada ja fa uns mesos que funciona. A Sant Julià, també s’ha de posar en marxa a l’espai de les enderrocades botigues de Casa Josa un altre complex que, més enllà d’habitatges, incorpora un E.Leclerc i, almenys, un espai de restauració ampli. El mateix promotor del supermercat que ha d’anar a tocar la plaça Laurèdia laurediana -una de les divisions de la família Cachafeiro- està adequant unes naus comercials que fa temps que té en desús a l’avinguda Tarragona per ubicar-hi una gran superfície comercial aparentment ‘low cost’ (¿un Lidl?).

Més encara: la família Babot fa temps que treballa en l’excavació de l’antic aparament del Fener. Allí hi han d’anar un parell de plantes soterrànies d’aparcament però, després, un complex comercial on, aparentment, s’hauria de traslladar com a supermercat l’actual Hiper Andorra que fa xamfrà entre l’avinguda Meritxell, Babot Camp i Josep Rossell Calva. Aquest indret l’hauria de deixar perquè la intenció de la propietat, la mateixa que la parcel·la del Fener, hi voldria fer una promoció d’habitatges de cert nivell.

Epizen, el centre a l’antiga Casa Josa, els Molines a la Margineda, els Babot al Fener, Cachafeiros avaluant diverses iniciatives i encara els baixos d’algunes torres i alguns edificis del Clot d’Emprivat buscant marques per acollir

L’Hiper no seria, òbviament, l’únic negoci que aniria al complexe del Bulevard Fener. Hi haurien d’anar altres marques i altres tipus d’establiments. En certa manera, aquest parc comercial es podria veure replicat a la Margineda. Allí la família Molines podria voler-hi posar en marxa dos espais comercials diferents. S’ha de veure. Malgrat que tenen llaços en comú, els germans Montserrat i Xavier Cardelús van per separat. Cadascú té la seva part. I seria el segon qui més avançat tindria la proposta (a la imatge un render d’una primera idea de parc comercial).

Sobre el paper, l’un davant l’altre, a la Margineda s’hi podrien replicar dos parcs comercials diferents. Un alineat al Motocard. L’altre, seguint l’estela del 360 Extrem. El primer, hores d’ara seria el que estaria més avançat. Hi hauria un E.Leclerc França de la mà dels Cachafeiro. També hi hauria una marca d’esport (que havia de ser Decathlon però ara mateix no ho seria), un negoci dedicat al bricolatge, a la moda… Un centre de restauració i una estació de servei. Caldrà veure si hi té rèplica al davant o tot plegat acaba sent el mateix.

I encara més a les beceroles tres possibles iniciatives, en aquest cas, a Escaldes. Al tomb del Clot d’Emprivat o més o menys a prop. La planta baixa comuna que generen les tres torres impulsades, vinculades, o com es vulgui dir-li a Andimesa, inicialment estava pensada per acollir una àrea comercial. Els baixos de l’edifici Tàpia que al seu dia va semblar que havien d’acollir l’FNAC que va acabar sent un ‘corner’ a la planta -1 de Pyrénées han estat adquirits per un inversor holandès que també cerca comerç, marca, firma, per situar-hi.

I per acabar-ho d’adobar, la propietat del que havia estat la seu central de BPA -i més tard de Vall Banc-, l’edifici enfront de l’Illa Carlemany que té l’accés per l’avinguda del mateix nom i que queda a tocar del carrer de la Unió ha posat l’immoble en lloguer. Deu mil metres que prou podrien acollir alguna de les grans franquícies, poques, que queden per arribar al país. Poques si es té en compte que, al capdavall, el que arriben són marques de segona fila. Res del luxe que proclamen -o voldrien- alguns dels inquilins de Prat de la Creu.

En fi, que entre els empresaris del país no s’acaba de veure clar això de tant interès en promoure centres comercials. Ni interès ni, sobretot, no s’acaba de veure que la cosa pugui funcionar. A veure si el boom acabarà per explosionar.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending