Sis etapes de supervivència i un fi solidari pel Marroc

L’andorrà Arnau Canut i el seu company d’universitat Ignasi Alba emprendran una aventura de gairebé 4.500 quilòmetres al ral·li UniRaid amb l’objectiu de repartir 40 quilos de material solidari

Un Opel Corsa de 1993, sis etapes sense GPS i 40 quilos de material solidari: aquests són els ingredients de l’aventura que viuran Arnau Canut i el seu company d’universitat Ignasi Alba en el pròxim ral·li UniRaid, del 8 al 15 de febrer. Els dos estudiants d’enginyeria d’automoció, de 20 anys, han passat un any rehabilitant el vehicle per afrontar el repte de creuar el Marroc de nord a sud, a l’estil Dakar, només amb un ‘roadbook’ com a guia. L’experiència té una vessant solidària, ja que durant el trajecte repartiran material essencial a poblacions en situació de vulnerabilitat. “El nostre objectiu principal és acabar el raid, però també gaudir de l'experiència i aportar el nostre granet de sorra”, assegura Canut.

“A la universitat aprenem molts conceptes teòrics, però posar-los en pràctica és el que realment ens motiva. Ens faltava tocar més la mecànica, i l’UniRaid ens donava aquesta oportunitat”, explica l'Arnau, que del 8 al 15 de febrer serà el representant andorrà en aquest ral·li solidari que compta amb més de 30 anys d’història. “Per això, quan vam descobrir aquesta iniciativa, vam decidir sumar-nos-hi”. El repte va començar al març del 2023, quan es van adonar que, per participar, necessitaven un vehicle de més de 20 anys d’antiguitat. “El fet que haguéssim de comprar un cotxe vell i posar-lo a punt va ser el que ens va acabar de convèncer”, comenta. “Has de buscar un cotxe en mal estat, normalment de quarta o cinquena mà, i rehabilitar-lo perquè pugui suportar un ral·li pel desert. Això és una feina real, d'embrutar-te les mans, que justament trobàvem a faltar a la universitat”.

Una imatge de l'Opel Corsa abans de ser rehabilitat per Canut i Alba.
Una imatge de l'Opel Corsa abans de ser rehabilitat per Canut i Alba.

Finalment, després de molta recerca i buscant contactes per tot arreu, el vehicle els va sortir de franc: “Ens el van regalar perquè el propietari no volia gastar-se més diners en reparar-lo. Perdia líquid refrigerant, i la solució passava per canviar la bomba d’aigua. Però per a nosaltres era una gran oportunitat, ja que podíem posar a prova els nostres coneixements mecànics”. Més enllà d’aquesta qüestió, però, un dels grans reptes va ser trobar finançament per inscriure’s a la prova i condicionar el vehicle. “Només la inscripció costa gairebé 2.000 euros, sense comptar el que cal invertir en el cotxe i en l’equipament necessari”, explica. “Nosaltres som enginyers, no hem estudiat màrqueting ni comunicació, i per això va ser complicat aconseguir patrocinadors. Ens va portar molt temps”, confessa.

Els dos estudiants d'enginyeria d'automoció de la UPC, mans a l'obra.
Els dos estudiants d'enginyeria d'automoció de la UPC, mans a l'obra.

Van optar per diverses estratègies, com ara els micropatrocinis a petita escala: “Vam crear una samarreta solidària i oferíem posar el nom del col·laborador al cotxe per 30 euros. Així podíem involucrar persones particulars en el projecte”. Pel que fa a la inversió total, calcula que han gastat entre 1.000 i 1.200 euros en la rehabilitació del vehicle. Una xifra que per dos joves de 20 anys podria ser assumible, en un ral·li on no hi ha límits de pressupost: “Depèn de com ho enfoquis. Hi ha equips que gasten molt més, canviant la suspensió o millorant el cotxe. Nosaltres hem fet el que podíem amb els recursos que teníem”

“Portem roba per a nens i adults, llibretes, bolígrafs i material escolar, amb l’objectiu d’ajudar comunitats en situació vulnerable. Viurem de primera mà la realitat d’aquests pobles i això també és una experiència que ens marcarà”, confessa Canut

Tot i que la parella formada per Canut-Alba hauran de baixar des de Vic fins a Algesires (1.200 quilòmetres) perquè el cotxe vagi agafant temperatura, el ral·li s'iniciarà a la ciutat de Tànger i travessarà l’Atles per endinsar-se al desert del Sàhara, a la zona de Merzouga, on es faran diverses etapes, inclosa una “etapa marató”, sense assistència de l'organització. L'arribada serà a Marràqueix. Tot el recorregut es fa sense GPS: “Ens guiem com al Dakar, amb un ‘roadbook’ que t’indica per caselles quan has de girar i per on has de passar. És un desafiament constant”. A més del repte logístic i mecànic, l’element solidari té un gran pes en el projecte, doncs els participants regalaran 40 quilos de material solidari a les poblacions marroquines més necessitades. “Nosaltres portem roba per a nens i adults, llibretes, bolígrafs i material escolar, amb l’objectiu d’ajudar comunitats en situació vulnerable. Viurem de primera mà la realitat d’aquests pobles i això també és una experiència que ens marcarà”.

Empreses com OfiJet, CFBO o J. Cardona Transports han mostrat la seva col·laboració amb el projecte.
Empreses com OfiJet, CFBO o J. Cardona Transports han mostrat la seva col·laboració amb el projecte.

Durant les etapes, dormiran en bivacs de l’organització, acampant al costat del cotxe. “És una aventura total, des de la preparació fins a l'execució del ral·li”. L'Arnau té clar el seu principal objectiu: “Després d'un any de feina, volem acabar el raid i gaudir de tota l'experiència”. Malgrat l’antiguitat del cotxe, es mostren confiats: “Si hi ha alguna cosa que ens impedeix acabar, serà per causes externes, però per ganes i esforç, segur que no serà”. Amb aquest esperit, l’Arnau i el seu company es disposen a viure una experiència que combina la passió pel motor, l’aprenentatge i la solidaritat. “Això no és només una aventura, també és un projecte que ens ha fet créixer com a enginyers i com a persones”.  D’aquí a pocs dies, emprenen el viatge. Un viatge on cada quilòmetre serà una prova i cada etapa, un nova manera de continuar aprenent.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending