“Si no et poses a la pell d’una persona amb discapacitat és molt difícil comprendre-la”

Sant Julià de Lòria ha celebrat la primera Jornada per fomentar la inclusió a l’esport ‘Inclau’ amb l’objectiu de donar a conèixer les instal·lacions del centre esportiu LAUesport i sensibilitzar a la població sobre les limitacions a través de l’experiència

El comú de Sant Julià de Lòria ha organitzat la primera Jornada per fomentar la inclusió a l’esport ‘Inclau’ amb l’objectiu de donar a conèixer les instal·lacions del centre esportiu LAUesport a les persones amb diversitat funcional i també sensibilitzar a la població sobre les limitacions que tenen els qui pateixen una discapacitat. Durant aquest matí s’ha muntat un amb diverses activitats, ja sigui per als qui tenen mobilitat reduïda o amb privació del sentit de la vista.

Trencar les barreres i ajudar a les persones amb diversitat funcional a participar de l’esport. Aquest és un dels objectius de la primera Jornada ‘Inclau’ que el comú lauredià juntament amb Creu Roja i altres entitats com la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell han organitzat aquest diumenge. A la pista del centre esportiu, s’ha muntat un circuit per tal que les persones amb discapacitat puguin practicar diferents disciplines. L’objectiu, tal com ha explicat el cònsol major, Josep Majoral, ha estat “donar a conèixer les instal·lacions per a la gent que ho necessita i explicar-los que treballem per a ells”. Aquesta, però, no ha estat l’única fita perquè “també volem que la ciutadania es sensibilitzi amb la diversitat funcional”. De fet, ell mateix ha realitzat una activitat amb cadira de rodes i ha expressat que “la sensació que tens és d’impotència perquè anar a qualsevol lloc no és evident”.

Un dels participants en la Jornada Inclau
Un dels participants en la Jornada Inclau

L’Àngels Colell és mare d’un adult amb discapacitat i, a hores d’ara, encara no té diagnòstic, tot i que “podria entrar en el que seria una paràlisi cerebral. També és presidenta de l’Associació d’usuaris, familiars i representants legals de la Funció Privada Nostra Senyora de Meritxell. En dies com el d’avui, diu, “el que em motiva és moure la gent que es pugui trobar en les mateixes situacions i que la resta de la població tingui empatia del dia a dia”. Relata que el seu fill té limitacions a nivell motriu i intel·lectual. Durant la jornada ha pogut experimentar com actuen les persones amb una diversitat visual i la resposta ha estat contundent. “Si no et poses a la seva pell és molt difícil comprendre les seves limitacions”, ha subratllat. Per aquest motiu, demana més acompanyament, no només als afectats sinó també a les famílies.

Participants en la Jornada Inclau
Participants en la Jornada Inclau

El centre esportiu LAUesport ha fet una aposta clara per la inclusió i a finals d’abril va inaugurar el primer canviador inclusiu amb la voluntat d’estendre aquesta tendència a la resta del país. El seu director, Òscar Balcells, ha explicat que hi ha tres usuaris que el fan servir i “els hi permet un millor accés”. Ara s’està en la fase de comunicació i en converses amb la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell per tal que els usuaris puguin realitzar activitats a les instal·lacions lauredianes.

Comentaris

Trending