“Si et saltes el confinament, vas a la presó”

L’andorrà Àlex Roca, director de la Barça Academy de Jordània, explica com viu la crisi del coronavirus al país àrab, on han estat molt estrictes amb l’ordre de quedar-se a casaApunta que, els primers dies, no es podia sortir al carrer ni per anar a comprar aliments al supermercat, mesura que s’ha relaxat després del caos que havia provocat

El coronavirus ha arribat a gairebé tots els països del món. I tot arreu ha canviat radicalment la vida. Tots els Estats han hagut d’aplicar mesures excepcionals per mirar de controlar l’epidèmia. A Jordània, qui ho està vivint de primera mà és l’andorrà Àlex Roca, director de la Barça Academy d’Amman. Allà, revela, allò del confinament cal prendre-s’ho molt seriosament. Qui l’incompleix pot, fins i tot, acabar a la presó.

Roca està al país àrab des de l’estiu del 2019. Després d’una trajectòria com a futbolista principalment a la lliga del Principat -també va ser internacional amb la selecció absoluta- li va agafar el cuquet de les banquetes. Després de passar per la Unificació Bellvitge i el Martinenc i treballar com a observador al Girona, li va arribar l’oportunitat d’entrar a l’univers Barça. El desembre del 2018 li van proposar fer les proves d’accés a l’Academy i les va superar. I, a l’estiu, va ser l’encarregat d’iniciar el projecte de l’escola de futbol a Jordània. “Està a Amman i segueix la metodologia i el tarannà del club blaugrana”, explica. Actualment, hi ha uns 70 nens inscrits.

El projecte, doncs, avançava a bon ritme. De fet, al febrer una de les tasques importants era preparar la participació de l’acadèmia a la World Cup que, durant la Setmana Santa, s’havia de celebrar a Barcelona. Tot, però, va quedar esguerrat per l’esclat de l’emergència sanitària. Del coronavirus, Roca havia començat a escoltar notícies durant les vacances de Nadal que va passar amb la família al Principat. Llavors, “no li vaig prestar gaire atenció, tot pensant que seria una cosa particular de la Xina”. En definitiva, com gairebé tothom.

Jordània va tancar vols només tenir un primer cas; actualment hi ha comptabilitzats 435 amb 7 víctimes mortals

Les alarmes, però, van començar a encendre’ns al febrer. “Ja es parlava del que passava a Itàlia i recordo que alguns pares, que escoltaven les notícies, van començar a cancel·lar els viatges a Barcelona”, explica.

Roca revela que el govern jordà va ser molt expeditiu. “Quan es va detectar el primer cas al país ja van parar vols i van començar a restringir les entrades des de segons quins llocs”, apunta. I el més important: “es va decretar una quarantena total”. De fet, afirma, “no es podia anar ni al supermercat a comprar”. I, compte, les mesures per qui no el complís són molt estrictes. “Si t’ho saltes, vas a presó”, remarca.

Això sí, la restricció total va durar “tot just uns dies” perquè “tot i que van començar a repartir aliments bàsics casa per casa, va ser un caos”. Per tant, a inicis d’abril van canviar lleugerament les mesures. “Deixen sortir cinc dies a la setmana, de diumenge a dijous, de deu a sis”, indica.

És a dir, com a Andorra, també toca fer un confinament que, en el seu cas, va amb la seva parella. Tot i això, assegura que de feina no en falta. Al contrari, “anem de bòlit”. En concret, “quatre dies a setmana, fem videotrucades amb els nens per fer-los formació; també els posem reptes i intentem que facin coses, estar en contacte, generar vincles. Jo crec que això ens ajuda a tots”. A banda, també ha de seguir les formacions que se’ls fa des del club blaugrana.  

Roca admet que “la sensació és d’incertesa” i que hi ha moments complicats perquè “a vegades no veus el final del túnel”. Evidentment, ha tocat canviar hàbits i adaptar-se a la situació. “Ara, sempre que surto de casa agafo guants, intento anar amb mascareta. Tot just per anar a comprar coses bàsiques”, explica.

Roca creu que la crisi farà apreciar coses a què abans es donava poc valor com abraçar els amics o sortir a prendre un gelat

També és conscient que, més enllà del dany a nivell de víctimes (a Jordània, oficialment s’han detectat 435 casos i s’han registrat set morts), l’epidèmia provocarà “una crisi econòmica brutal per a famílies i treballadors”. De fet, indica que “a la gent que hem conegut aquests mesos els vaig veure tocats quan els van dir que havien de tancar”.  Per ara, la previsió al país és que encara falta camí per recórrer. “Fins a l’1 de juny es diu que no hi haurà vols. Per tant, ja comptem que això s’allarga mínim fins llavors. Alguns patrocinadors en diuen que a l’acadèmia potser podrem tornar al juny i fer dos mesos més de feina”, comenta.

Roca segueix en contacte amb la seva família. “Parlem cada dia via whatsapp o per videotrucades”, apunta. També amb els amics i altres parents que té a Bilbao o Barcelona. “Gràcies a Déu, tots estan sans i estalvi. Això ajuda molt”, indica.

El director de la Barça Academy de Jordània té clar que de tota aquesta etapa se sortirà marcat: “A nivell personal, apreciaré coses que semblaven mínimes com sortir al carrer a prendre un gelat, abraçar-te als que t’estimen o anar al camp, veure la pilota rodant i com els éssers humans s’estructuren al seu voltant”. Té clar que “arribar a un estadi de futbol serà ja per si sol tenir molta alegria”.

Etiquetes

Comentaris

Trending