Sense estacions fins al gener, s’intenten salvar engrunes comercials

El cap de Govern i la ministra de Turisme s’han reunit aquesta tarda amb responsables de camps de neu per plantejar-los que l’escenari més plausible és que les pistes hagin d’estar aturades fins després de Reis per intentar negociar una mínima arribada de visitants abans

Cares llargues entre els responsables de les estacions d’esquí. Preocupació extrem a Govern. El país tremola. En 48 hores com a molt, potser fins i tot aquest mateix dijous, hi ha previst que hi hagi un posicionament oficial de país. L’anunci correspon fer-lo a la Casa Gran. L’escenari més plausible és que no s’obriran les estacions, com a molt aviat, fins a després de Reis. Ara el que s’intenta, i cada cop amb menys esperança, és salvar una mínima arribada de visitants que permetin una igual de mínima activitat comercial, potser hotelera.

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, han rebut aquesta tarda a l’edifici administratiu alguns dels principals responsables de les explotadores d’estacions d’esquí del país. Mentre Espot, Canals, Francesc Camp, Joan Viladomat i altres analitzaven amb rostres desencaixats la situació, el ministre portaveu, Èric Jover, assegurava públicament que tots els contactes estan oberts i que no hi ha res decidit. Certament, aquesta tarda de dimecres no s’ha acabat establint cap posició definitiva. Es mira a París, s’escolta què diuen a Madrid, es truca a Barcelona i es passa per la Seu. Tot sovint, però, a remolc.

L’anunci de la posició oficial del Principat es durà a terme les properes hores, en les 48 següents a tot estirar, però molt probablement aquest mateix dijous

Segons les diverses fonts consultades, l’anunci de la posició oficial del Principat es durà a terme les properes hores, en les 48 següents a tot estirar. El que s’hauria plantejat, més o menys, a les estacions d’esquí és deixar els centres d’esquí -no s’ha concretat si hi hauria una mínima activitat interna, poc previsible, però- aturats fins al gener com a mostra de bona voluntat en relació amb els països veïns -encara que s’està pendent de l’anunci que faci la Generalitat aquest dijous- per mirar d’aconseguir algun tipus d’acord que permeti una petita quota de visitants per salvar el que es pugui de l’activitat comercial.

Cert que la reunió amb els responsables dels camps de neu ha acabat poc després de les 6 de la tarda i abans que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, anunciés que la intenció d’Espanya és que la mobilitat no necessària se suprimeixi entre el 23 de desembre i el 6 de gener, que els ciutadans espanyols no puguin sortir de la seva comunitat (Madrid s’hi oposa i Catalunya ha mostrat algunes reserves). En fi, que s’imposa com a obligació que no hi hagi sortides de caràcter turístic. La posició espanyola hauria suposat una galleda d’aigua freda per als dirigents andorrans.

Illa ha comparegut després de la reunió amb la ministra de Política Territorial, Carolina Darias.

Relacionat

Espanya prohibeix els seus ciutadans fer turisme durant el Nadal

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, per als responsables d’Ski Andorra, la sorpresa almenys ha estat majúscula i ara ja no es té gens clar quines engrunes comercials es poden arribar a salvar. Tampoc no està clar fins a quin punt el Govern estava al cas del posicionament que es podria arribar a adoptar a Espanya arran de la reunió de la denominada comissió interterritorial. Els contactes que ha anunciat públicament Jover hi són. Però més de portes en dins que de portes en fora. Contactes amb sectors econòmics, sectors empresarials. Amb grups parlamentaris. Les alarmes, totes, estan enceses.

Comentaris (31)

Trending