A través dels seus canals de comunicació, l’AFA, després de notificar-ho als afectats, ha anunciat la resolució de l’esmentat expedient. Començant per la persona jurídica BPA, ara formalment tutelada ni que sigui de manera indirecta per l’Estat, el regulador financer imposa multes elevadíssimes als membres del consell d’administració, als quals, a tots ells, els considera responsables de dues infraccions molt greus i dues més de greus respecte de la normativa reguladora del sistema financer del Principat. Per tot plegat, imposa sancions que van des dels deu anys d’inhabilitació per exercir càrrecs d’administració d’entitats financeres fins a la suspensió total per a l’esmentat exercici. I multes que oscel·len entre els 120.000 euros i els 224.000 euros. La multa proposada per a l’entitat ara sota l’aixopluc de l’administració és de 2,7 milions d’euros.
La resolució dictada per l’AFA posa fi a la via administrativa, però no suposa ni molt menys la fermesa de la sanció. Ben al contrari. Segons que han apuntat fonts del Grup Cierco, tot just ara s’obrirà la discussió de veritat, atès que “l’AFA és jutge i part del procés”, amb la qual cosa era impossible pensar que després d’haver acordat la intervenció de l’entitat bancària el març del 2015 -quan la seva denominació era encara INAF- ara no imposés una sanció d’acord amb aquella gravíssima actuació. A partir d’ara s’enceta la discussió jurisdiccional de tot plegat. I seran els tribunals els que hi hauran de dir la seva.
Els accionistes majoritaris de BPA fins a la seva nacionalització presentaran un recurs contra la resolució dictada recentment per l’autoritat financera. No s’han avançat encara detalls d’aquest recurs que els assessors jurídics dels afectats estan preparant. Sí que és clar, hores d’ara, que se sol·licitarà la nul·litat de ple dret de l’expedient atès que hi hauria múltiples deficiències, de fons i de forma, que fan que el procediment no es pugui sostenir de cap de les maneres.
Comentaris (4)