Rosers de Canillo via Saragossa

Creix la indignació entre els empresaris que importen mercaderies per l’enèsima adjudicació del comú canillenc a una empresa estrangera d’una comanda per adquirir arbres i jardineriaEn un any, la corporació ha atorgat cinc comandes per un valor global de 60.000 euros a Jara Viveros Ornamentales després de convocar concurs de caràcter internacional

Els rosers de Canillo vénen de Saragossa. Els plataners, també. En tot just un any, el comú canillenc ha fet la cinquena adjudicació a una empresa aragonesa de la compra de plantes i material de jardineria. L’Associació d’Importadors i Exportadors de Mercaderies del Principat no acaben d’entendre res. I no volen malpensar. Però cada vegada els costa més. La corporació canillenca, cada vegada que necessita algun producte de jardineria, convoca un concurs internacional. Sí, sí. Internacional. La darrera adjudicació la publica aquest dimecres el BOPA.

El comú ha adquirit 31 arbres de l’espècia Acer Platanoides emerald queen i nou arbres més Sorbus Aucuparia. En total una comanda de 18.000 euros aprovada el 16 de maig. Una setmana abans, la junta de govern de la mateixa corporació va encarregar a Jara Viveros Ornamentales plantes, arbustos, rosers i materials de jardineria per pràcticament 15.500 euros. En el darrer any ha fet cinc encàrrecs a la mateixa empresa, situada a la conca saragossana de l’Ebre. En conjunt, uns 60.000 euros.

Els professionals del sector al país afirmen haver-se reunit amb el cònsol menor de la parròquia sense rebre cap explicació convincent 

Els empresaris del sector al Principat treuen foc pels queixals. No entenen la raó per la qual el comú de Canillo ha de convocar concursos internacionals per comprar plantes havent-hi possibilitat d’acudir al mercat nacional. Fonts de la corporació canillenca asseguren que és una fórmula, la d’acudir al concurs internacional, que permet obrir la competència i aconseguir millors preus. Però les fonts de l’associació d’importadors de mercaderies consultades han afirmat que el comú ni tan sols els ha donat aquesta explicació.

L’associació que representa les empreses distribuïdores de material de jardineria a Andorra es van reunir ja fa un temps amb el cònsol menor de la parròquia, David Palmitjavila. I “no ens van donar cap mena d’explicació convincent del motiu pel qual els concursos es fan d’aquesta manera”. Palmitjavila, segons fonts de l’associació, s’hauria compromès a estudiar la situació “per si ho podia reconduir”. Els fets posteriors, però, avalen que “no ens han fet ni cas”. I noves adjudicacions s’han acordat. La majoria d’elles, si no totes, a la Jara Viveros Ornamentales. Els empresaris andorrans no volen malpensar. Però, diuen, tampoc no poden ‘ben pensar’.

I en aquest marc, “la indignació i el malestar” entre les empreses del sector és evident. Les fonts consultades han recordat que els professionals del sector al Principat “tenen naus i parcel·les llogades al país, creant llocs de treball al Principat i pagant impostos a les administracions, incloses les comunals, que a l’hora de proveir-se… almenys aquesta administració en concret crea un espai per a la concurrència internacional”. Les fonts consultades asseguren que no veuen, almenys d’entrada, un ajuntament espanyol, “per exemple, convocant un concurs internacional per plantar una dotzena de flors i comprar quatre jardineres”. Es ben bé, però, que en el cas en qüestió val més manya que força.

Comentaris

Trending