La revetlla més dolça

Augmenten les vendes de les tradicionals coques per una celebració que serà molt familiar després de la pandèmia

Comentaris

La revetlla de Sant Joan d’enguany no només servirà per donar el tret de sortida a l’estiu. Per a moltes famílies serà la primera ocasió de festejar plegats una celebració des de l’inici de la pandèmia. Els pastissers creuen que la limitació de revetlles amb grans aforaments farà que les celebracions siguin més familiars i que apostin per la qualitat de les pastisseries artesanes davant de les coques industrials.

 Aquest Sant Joan però, serà un dels més atípics que haguem viscut mai. I es que després de tres mesos de confinament rigorós i de viure amb una certa angoixa, es palpen en l’ambient les ganes de gaudir de celebracions i festivitats. Serà una revetlla dolça després de gairebé tres mesos de confinament. També els forns i pastisseries s’han hagut d’adaptar a les mesures de seguretat que marquen les autoritats sanitàries per evitar la propagació del coronavirus. Però en manipular productes alimentaris, ja seguien normes estrictes abans de la crisi sanitària.

A la pastisseria Cigne & Delicious, les coques més demanades seran les de fruita, crema, cabell d’àngel o les farcides amb xocolata o nata. Algun client la vol tunejada com és el cas d'una dona que demana un afegitó de nata. "Doncs s'haurà d'esperar una estona que l'haig de muntar", contesta el Sergi abans de tornar a l'obrador. Espera rescabalar-se de la venda de mones per Setmana Santa ja que les poques que es van comercialitzar eren petites. Ara amb el retrobament familiar espera vendre coques grans.

Els pastissers defensen l'elaboració artesana i alerten que les coques dels supermercats contenen més conservants, colorants i sucres

En Sergi després de tota una vida en una pastisseria a Engordany es va traslladar a Sant Julià de Lòria. Té la pastisseria i un saló de té. No ha comptat les coques que ha fet perquè s'adapta en funció dels encàrrecs. La competència és dura perquè en menys de 100 metres hi ha dues pastisseries i un forn-pastisseria en la part més cèntrica d'una població que està al voltant dels 10.000 habitants.

Així que només cal caminar uns 50 metres per arribar a la pastisseria Lacasa on dues dependentes i la Lurdes, la mestressa s'afanyen per pesar i embolicar les coques. En una vitrina hi ha totes les comandes i l'aparador està pràcticament buit. Els compradors fan cua a l'exterior, amb mascareta i amb les mesures de distanciament. A l'obrador, el Manel feineja envoltat d'ingredients com els pinyons, ous frescos i llet fresca per fer la crema i la mantega extra. A la botiga, una dependenta explica a una clienta que aquest any els pinyons escassegen i que han arribat a 70 euros el quilo. Malgrat aquest increment, les coques han mantingut els preus en la majoria d'establiments. Estan entre els 16 i els 35 euros en funció del tamany.

pastisseria
Varietat de coques. 

Els pastissers defensen l'elaboració artesana i alerten que les coques dels supermercats contenen més conservants, colorants i sucres, que ajuden a que puguin estar més dies a la venda. A més, les pastisseries artesanes afirmen que estan més preparades que mai als nous hàbits de consum.

La pastisseria Estopiñán d'Escaldes-Engordany amb el lema 'És temps de coques' ofereix fins aquest dimecres un descompte del 20% si s'encarrega la coca amb antel·lació i n'esperen vendre més de 400. Així la de briox amb pinyons i sucre, amb fruita o crema va dels 11,50 euros (2-3) persones als 38,50 (10-15 persones). Aquesta pastisseria, regentada per Alexis Estopiñán, aposta molt per les xarxes socials i per les comandes per WhatsApp. Noves tecnologies per a les coques de sempre.

Etiquetes

Comentaris

Trending