Resurrecció al Pas

La fi de les restriccions de mobilitat a França fa que la localitat recuperi l’activitat econòmica i comercial, amb un nombre important de visitants, a l’espera d’un cap de setmana i unes festes de Nadal on s’espera una gran afluència

El Pas de la Casa revifa a poc a poc. L’aixecament a França de les limitacions de mobilitat adoptades les darreres setmanes per intentar frenar l’expansió del coronavirus ha reactivat l’activitat comercial i econòmica de la població fronterera. Aquest dijous, els carrers i les botigues ja presentaven una notable afluència de visitants. Els propietaris dels negocis confien que a partir del cap de setmana, i amb l’inici de les vacances de Nadal al país veí, encara creixi més l’arribada de gent, a l’espera de l’activació de les pistes d’esquí.

Els comerciants admeten que la decepció dels dies durant els quals podien creuar la frontera només aquells residents als departaments de l’Arieja i dels Pirineus Orientals va ser important. L’afluència va ser minsa. La fi, de moment, de les limitacions de moviments ha canviat la situació. Els darrers dies, a poc a poc, el visitant francès ha tornat a arribar al Pas.

Els hotels de la població han optat per obrir i asseguren tenir reserves interessants de cara al cap de setmana i a les festes de Nadal a França

Aquest dijous ja s’han pogut veure escenes habituals a la localitat: aparcaments de zones blaves plens, visitants carregant de bosses els portaequipatges, cotxes donant voltes per buscar lloc... I, sobretot, persones entrant a comprar a les botigues. També, tot s’ha de dir, alguna imatge no gaire recomanable, com persones sense mascaretes o amb elles mal posades.

“Estem molt contents. A poc a poc es torna a la normalitat i fem una mica de caixa”, explicava el president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié. De forma similar s’explicava des de l’Associació de Veïns i Comerciants, Òscar Ramon. “Ahir i avui s’ha animat bastant i esperem que segueixi així fins a tenir esquiadors”, ha apuntat, tot remarcant que, a més, “venen amb ganes de comprar”.

Les diferents botigues estan treballant a un bon ritme. Com és habitual, els productes estrelles segueixen sent tabac i alcohol, però la resta també se’n beneficia. Tot un raig de llum per a uns negocis que, com explica la Malla, de Free Gun: “L’impacte de tot el que ha passat ha estat molt fort; és una crisi que toca a tot”.

Un altre sector que viu amb satisfacció aquesta resurrecció és el de les perfumeries. Així ho explica el Moisés, l’encarregat de Gala. “Estem treballant molt, sobretot als matins. A la tarda és cert que baixa perquè a França encara hi ha toc de queda”, comenta. Això ha permès que molts negocis hagin pogut treure els seus empleats dels ERTO. Alguns, encara, amb certa prudència, a l’espera de com evoluciona tot.

La majoria de comerços, amb més o menys prudència, han pogut treure dels ERTO els treballadors que hi tenien acollits

Tot el Pas està pendent ara del cap de setmana i de l’inici de festes de Nadal a França. S’espera una important afluència de visitants. De fet, així ho fa pensar les reserves dels hotels que han començat a obrir portes. Hi ha, segons els empresaris consultats, bones expectatives.

“Hi ha molta gent que ens ha dit que ens preparem a partir de dissabte. I nosaltres els esperem amb els braços oberts”, explica el Moisés que, però, “no recuperarem el que s’ha perdut, però ja serà un respir”. Encara, però, faltarà un altre detall clau per a la població: l’obertura de les pistes d’esquí. Carrié remarca que “encara hi ha tancat un 40% del Pas, el que depèn més de l’esquí”. Activar la neu, referma, seria “completar el retorn a la normalitat”.

Comentaris

Trending