Recuperant la complicitat perduda

L’escriptor Rafel Nadal comparteix dues hores presentant els seus dos darrers llibres amb els seus lectors andorrans en una escena gairebé impensable fa tot just unes setmanes

La crisi del coronavirus va impedir que es pogués celebrar un Sant Jordi habitual. Això vol dir que els escriptors no van poder mantenir el contacte que tant agrada amb els seus lectors. A poc a poc, amb la superació del pitjor de l’emergència sanitària, es pot recuperar aquesta relació. Al centre d’Andorra la Vella s’ha pogut comprovar de primera mà, amb l’acte que ha protagonitzat Rafel Nadal. L’autor ha compartit amb un grup de fidels les seves dues darreres obres.

‘El somni d’en Blai’ i ‘Mar d’estiu’ són els dos llibres que l’escriptor gironí publicava fa tot just unes setmanes. De fet, els plans inicials eren fer-ho al març i, com molts, els coronavirus els va estroncar. Han sortit finalment al maig i ja encapçala les llistes dels més venuts. Lògic, des de la publicació de ‘Els mandarins’ i ‘Quan eren feliços’, el periodista s’ha guanyat molts seguidors, alguns dels quals a Andorra. I han estat uns quants els que s’han volgut apropar a la llibreria La Puça per poder compartir una estona amb ell.

L'acte s'ha fet al carrer per permetre assistir a més gent i ha servit per a la presentació de 'Mar d'estiu' i 'El somni d'en Blai'

Això sí, amb les precaucions degudes per culpa de la Covid-19. L’acte s’ha fet al carrer -sort que la pluja ha volgut respectar la cita- i amb les degudes distàncies de seguretat. I, lògicament, a l’hora de signar, tocava fer-ho amb mascareta. Res, però, ha impedit a escriptor i lectors poder gaudir d’una estona tant agradable com impensable fa tot just unes setmanes.

“Jo el conec des que el veia amb el Cuní”, li ha dit una de les assistents, que ha estat de les primeres a demanar que l’escriptor estampés la seva signatura a un exemplar de ‘Mar d’estiu”. Algú no s’ha estat de recordar que, des de llavors, ha passat temps. Prou perquè la bibliografia de  l’autor gironí ja hi hagi vuit llibres.

Com sempre passa amb aquests actes, no ha estat puntual. Sobretot, per donar temps a arribar a algun dels assistents. Després, l’alma màter de la llibreria, Anna Ribeaygua, facilitava a Nadal un tamboret. Volia parlar de peu però així s’ha trobat la solució perquè ho pogués fer des d’una certa alçada i mantenir-se assegut.

Nadal ha tingut temps per explicar què suposen per a ell aquests dos darrers llibres. El primer, una barreja de memòries, assaig i conte, tot vinculat a la Mediterrània i a les seves illes. El segon, un relat infantil -el primer en aquest gènere que escriu- sobre un nen malament de fibrosi quística. Justament, un dels llibres que més val la pena comprar perquè tots els beneficis aniran destinats a l’associació catalana que aplega famílies amb afectats per aquesta malaltia. Així, tots els que arribaven a la llibreria, si és que no el portaven ja de casa, s’han acabat enduent un exemplar de cada obra.

Nadal i els seus fidels han pogut recuperar un contacte que feia mesos que era impossible per culpa de la crisi sanitària. Una tarda agradable, una estona per a recuperar velles sensacions. I, sobretot, per retrobar aquesta complicitat clau entre autors i lectors.  

Etiquetes

Comentaris

Trending