Prou currículums

Empresaris d’arreu del país, i especialment de parròquies que com Canillo tenen les pistes d’esquí a tocar, comencen a estar cansats i preocupats per la presència d’immigrants que busquen amb certa desesperació feina i allotjament

La situació que s’està vivint aquesta tardor amb els presumptes temporers no és normal. N’hi ha moltíssims més que d’altres anys o, com a mínim, n’hi ha molts més que deambulen sense rumb. Sense feina concertada i encara amb més dificultats per trobar allotjament. Empresaris de tot el país, i especialment de parròquies que com Canillo tenen les pistes d’esquí a tocar, reben una quantitat mai vista de currículums i de visites d’immigrants que busquen ara ja amb certa desesperació un lloc de treball una vegada han fet el viatge fins a Andorra.

La situació relativa a l’habitatge, a l’allotjament, pot anar encara a pitjor les properes setmanes, han indicat les fonts consultades. La percepció de la suposada tensió que es viu és relativa, subjectiva. Que hi ha més intensitat en la recerca de feina i lloc on estar-se per part dels immigrants, la majoria joves i llatinoamericans, és un fet. Que això estigui generant problemes és més apreciatiu. El que està clar és que ja hi ha empresaris, establiments, que comencen a indicar que no cal que s’ofereixi més mà d’obra.

A partir de l’1 de desembre la majoria d’allotjaments s’encaren obertament cap als turistes que pretenen venir a esquiar a Andorra i ja no poden acollir temporers

Que la situació quant a l’habitatge pot anar a pitjor en uns dies és un fet perquè, han indicat fonts del sector de l’allotjament turístic, aquells que estan ocupant un apartament tipus HUT saben que l’estada no es pot allargar més enllà del 30 de novembre. En efecte, a partir de l’1 de desembre la majoria d’allotjaments s’encaren obertament cap als turistes que pretenen venir a esquiar a Andorra i ja no poden acollir temporers. I només cal revisar les xarxes socials, font de contacte entre immigrants en molts casos, per veure quanta gent hi ha en recerca i sense rumb.

Fonts comunals canillenques han reconegut preocupació per la situació que s’està vivint. Però de moment no es vol donar cap senyal d’alarma. L’aparició d’un bon nombre de pintades entre Ransol o Soldeu o la trencadissa de vidres de cotxes amb furt inclòs que hi va haver en un aparcament a prop del mur d’escalada de Sant Joan de Caselles no ajuden gens. També hauria sofert pintades l’interior d’un dels busos que fa el servei a la demanda (U-clic) a la la parròquia.

Esperant el bus, molts d'ells immigrants, a l'estació nacional per anar cap a parròquies altes aquest vespre.

Relacionat

Govern està “vigilant” per les “situacions de tensió” que pot comportar l’arribada de temporers

Per ara, no hi ha constància institucional oficial de persones dormint al carrer. Però ciutadans de la parròquia sí que asseguren haver vist joves dormint en tendes de campanya en portals. O deambulant sense rumb una vegada tanquen els locals d’oci nocturn que acaben sent refugi de molts d’aquests joves durant les primeres hores de la nit. I el més greu de tot, admeten les fonts consultades, és que molts d’aquests immigrants estan veient disminuir a marxes forçades els estalvis amb què han arribat al país i sense previsió molts d’ells d’ingressar ni un cèntim d’euro en breu.

Comentaris (25)

Trending