Pendents del duel Trump-Biden

Andorra seguirà amb interès les eleccions presidencials, claus pel futur d’Estats Units i del món, amb el conseller general Ferran Costa com a un dels membres de la delegació de l’OSCE que analitzarà que els comicis es desenvolupen correctament

costa eleccions Liberals

La propera matinada, tot el món estarà pendent del que succeeixi en les eleccions presidencials als Estats Units. Donald Trump i Joe Biden es disputen la Casa Blanca en un ambient més polaritzat que mai i amb la por que el resultat pugui provocar, fins i tot, actes violents als carrers. El Principat no és una excepció i són molts els qui seguiran la jornada electoral. De fet, com a mínim un andorrà ho farà ‘in situ’: el conseller general Ferran Costa forma part de la delegació que controlarà el desenvolupament correcte dels comicis.

El parlamentari liberal serà només una de les millions de persones que seguiran intensament la jornada, clau, no es pot negar, no només pel futur dels mateixos Estats Units (una nació més dividida que mai) sinó per a tot el món. Ha estat escollit per formar part de la delegació de l’assemblea parlamentària de l’Organització per a la Cooperació i Seguretat a Europa (OSCE-PA). “De manera regular, té la missió d’observació de les eleccions dels països que hi formen part, en virtut de la declaració de Copenhaguen, mirar que es garanteixi que no hi ha coaccions ni interferències; que sigui democràtic”, explica.

Per tant, “la feina és observar, recollir dades i fer una roda de premsa amb un informe posterior per ajudar si es detecten aspectes que cal corregir”. I en aquesta edició, aquesta tasca serà de gran importància, tot tenint en compte els dubtes que sobre el procés electoral ha volgut posar un dels dos candidats, el polèmic Trump. “La funció dels observadors és justament mirar que els mecanismes es facin de forma correcta. No tenim cap pressió ni apriorisme”, assegura Costa que, des de bon matí, ja està fent recorreguts per alguns col·legis electorals de Washington.

Cues per votar abans fins i tot d'obrir els col·legis.

“Hi ha molta mobilització. No han obert encara els locals de votació i ja hi ha cues”, comenta el conseller general liberal, que coneix bé els Estats Units. Allà hi va viure fa uns anys i recorda que “les eleccions eren sempre un dia de celebració, però difícilment movien més de 50% de l’electorat”. Enguany això ha canviat radicalment i les previsions apunten que es podria arribar a un històric 60%. I és que, remarca Costa, “la societat està polaritzada com mai abans; crec que més aviat és un enfrontament entre els pro Trump i els anti Trump més que no pas un Trump contra Biden”.

L’ambient, admet, també és diferent. Ho demostren els locals comercials que s’han protegit amb fustes en previsió de possibles altercats que es poden produir “tant si guanya un com l’altre”.

Locals comercials protegits per por de possibles actes violents.

Qui també seguirà amb interès la jornada electoral, tot i que en aquest cas des d’Andorra, és el consultor de comunicació Àlex Terés. Fa uns anys va col·laborar amb la campanya de Barack Obama i encara ho fa amb la branca dels Demòcrates a Puerto Rico. Entén que, si per alguna cosa es caracteritzen unes eleccions als Estats Units és per la polarització. “Sempre hi ha hagut campanya punyent, algunes molt negatives i fent burla de l’adversari. Els americans es prenen les eleccions com una competició de gran rivalitat”, remarca, tot recordant que “o és un o és l’altre”.

Sobre els candidats, apunta que Trump “és una persona que cada cop que pren una decisió o fa una manifestació sorprèn” i que “té una capacitat de fer un gir a l’escenari brutal”, a la vegada que alerta que les declaracions on posa el dubte el vot per correu “no són un missatge improvisat; deu tenir el seu full de ruta” per si les coses no surten com ell vol. Sobre Biden, recorda que els demòcrates “segur que en tenien algun altre candidat més però al final hi ha unes primàries i qui escull són les bases del partit i la gent que hi està al voltant”.

Un cartell a un dels llocs de votació deixant clar que està prohibit entrar amb armes.

Preguntat sobre el seu pronòstic, admet que “no sé què passarà”. Es mostra “confiat” en el fet que, com ja va fer Hillary Clinton, “Biden guanyarà el vot popular” però avisa que “no sé si això li donarà”, ja que “tot és incert, amb el paisatge del coronavirus”.

I és que, com apunta el conseller general Roger Padreny, “el context és més favorable a una victòria de Biden, però dins del sistema electoral hi ha un mínim de possibilitats perquè Trump guanyi. Si fos proporcional, amb vot popular, Biden tindria la victòria fa dies”. El parlamentari socialdemòcrata va viure durant sis mesos als Estats Units el 2018, coincidint amb les eleccions de mig mandat, durant les quals, explica, “ja hi va haver un canvi important, amb Trump perdent la majoria a la cambra de representants”. Ara, “cal veure si aquest canvi és total”.

Al seu entendre, els quatre anys del polèmic empresari a la Casa Blanca “han polaritzat encara més la societat”. Ara, les claus dels comicis estan en “sis Estats clau, que el 2016 van passar de ser demòcrates a republicans: Pensilvània, Iowa, Wisconsin, Michigan, Ohio i Florida; els havia tingut Obama i Biden els ha de recuperar”.  

Padreny lamenta que “Trump ha preparat el terreny i el relat al voltant de no acceptar el resultat apel·lant als dubtes del vot per correu”. En aquest sentit, considera que, justament, la tasca dels observadors de l’OSCE-PA, Costa inclòs, “és important” perquè “seran clau a l’hora de legitimar que tot es fa com estableixen les normes”.

Etiquetes: