Un passeig per la zona zero del coronavirus a Andorra

Veïns i comerciants del centre d’Encamp admeten la preocupació per l’increment de casos i apunten que, malgrat que en general les mesures es compleixen, hi ha gent que no ho fa, apuntant especialment als joves

Encamp s’ha convertit, per dir-ho d’alguna manera, en la zona zero del coronavirus a Andorra. Des del Govern es reconeix que el poble és una de les zones del país amb una major incidència de la Covid-19. La constatació de la sensació que els veïns fa dies que tenen, sigui pels casos de coneguts que van coneixent o pel tancament d’alguns establiments. Tots admeten que hi ha coses que no s’estan fent bé, que hi ha persones -i especialment alguns joves- que no estan complint les mesures i no amaguen la por que tot pugui provocar mesures més restrictives.

Només posar el peu al carrer, ja hi ha alguna escena que pot generar inquietud: un grup de tres persones, una de les quals porta la mascareta baixada o una terrassa amb tres clients, un dels quals fumant. La caminada continua i es pot comprovar que la majoria de persones i locals compleix, però també que hi ha excepcions. Massa excepcions. I més en un lloc on els contagis són tan elevats.

En general, la gent compleix les mesures, com ara portar mascareta, però encara es veuen algunes excepcions; massa en un poble on els contagis s'han disparat

“Hi ha massa agrupacions de gent, sobretot de joves”, apunta l’Ana, una de les propietàries de la granja Xocolatí. Lamenta que, en el seu cas, “seguim totes les normes; netegem taules, les tenim a distància” i confia que “si entre tots ens portem bé, es podrà millorar”.

Al bar Xoc, la Cèlia segueix els esdeveniments amb inquietud. “Aquí seguim totes les precaucions. Desinfectem molt les taules. Durant el dia només hi ha dos clients i al migdia, als dinars, cinc”, explica. No amaga, però, que aquest compliment no el segueixen altres col·lectius. Apunta especialment als joves: “A l’autobús i pel carrer els veus massa amuntegats”.

Una de les seves clientes, quan escolta aquest comentari, també s’apunta a la conversa. Fa estona que s’ha pres el cafè i xerra amb dues amigues, una de les quals a una altra taula. Totes tres, malgrat que en teoria podrien estar sense, porten la mascareta posada. “Des de casa veig als joves que van molts sense protecció”, denuncia.

Qui habitualment atén adolescents és la Maria. Regenta la botiga ‘La Felicitat és dolça’ i posa en relleu que “els darrers dies en venen menys; es nota que hi ha molts confinats”. De fet, afirma que “la gent s’està passant massa; en veig molta sense mascareta”.

A la Granja Valira, l’Andrea també veu amb preocupació l’evolució de la pandèmia a Encamp. “Escoltem que hi ha molts casos”, admet. No amaga que li inquieta especialment el fet de “veure joves en grup i amb la mascareta baixada” i “massa grups en aglomeració”. En el seu cas, afirma, les mesures es compleixen i assegura que els seus clients “les entenen i les compleixen”.

Els propietaris dels diferents locals consultats asseguren que segueixen totes les precaucions, però admeten la por que es puguin aplicar mesures més restrictives o un possible tancament

I en la majoria d’aquests negocis una por comuna: un nou tancament forçat. De fet, algun establiment proper ja ha hagut de plegar veles durant uns dies pels positius detectats entre clientela i treballadors. El temor, però, és que l’ordre vingui de Govern per intentar controlar la situació. “Si haig de tancar, a ho millor no torno a obrir”, lamenta la Cèlia, que va agafar el bar Xoc al setembre “i quan començava a funcionar, va arribar el confinament”. La Maria també admet “una certa por” a la possibilitat de mesures més dures. Igual pensa l’Andrea: “Seria complicat”.

Veïns i propietaris de negocis, per tant, admeten preocupació per la situació. Tots, també, entenen que cal fer una crida per assegurar que tothom compleix les mesures. Cal, remarquen, frena l’expansió de la pandèmia al poble.  

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending