Què passaria si ens haguéssim de confinar a la muntanya?

La quarta edició de la biennal L’Andart, l’any vinent, s’aferrarà als comuns d’Encamp i Escaldes davant la desestimació d’Andorra Turisme de continuar patrocinant el certamen i tornarà a tenir el llac d’Engolasters com a epicentre

Per respecte als que sí que hi creuen, la biennal L’Andart tindrà quarta edició. Quan toca, al 2021. Les dates encara no estan fixades. Les hauran de consensuar els impulsors del projecte cultural que posa en valor paisatges naturals del país amb els comuns d’Escaldes i d’Encamp, que es perfilen com els principals suports del certamen després que Andorra Turisme hagi donat un cop de porta a la mostra. El llac d’Engolasters tornarà a ser l’epicentre de la mostra i aquest cop es demanarà als creadors que facin art a partir d’una pregunta: “Què passaria si ens haguéssim de confinar a la muntanya?”

Ha anat del canto d’un duro, o millor dit d’uns quants euros, que la biennal no se celebra. De moment, i si no hi ha un gran contratemps des d’ara i fins a la seva celebració, tirarà endavant. No sense un gran enutjament dels seus principals promotors. L’activista cultural i dissenyador Pere Moles n’és un d’ells. Moles té clar que “organitzem una mostra artística en un entorn natural... una fórmula que funciona i que cal no abandonar” encara que no porti un turisme de massa al país però sí que “posa en valor el nostre estimat país a través de la creació artística”.

La zona de la casa del guarda, entorns del llac, les Pardines i la Carbonera… haurien de ser alguns dels paratges, si finalment acaba quadrant tot, que mostrin les iniciatives dels artistes. Confinament, art i natura, tres en un. Malgrat que han estat a punt de llançar la tovallola, l’equip de Reunió de Papaia i la resta de col·laboradors no ho volen fer. No pas després de rebre la resposta d’Andorra Turisme, de la ministra Verònica Canals. Després de molt perseguir la titular ministerial, finalment els han vingut a dir que el L’Andart no té prou ganxo. Vaja, no els ho han vingut a dir. Els ho han dit amb totes les lletres: que no atrau turisme. Per tant, res.

WhatsApp Image 2020 11 05 at 18.33.31
Una possible idea, una eventual proposta.

Moles i el seu equip no acaben d’entendre, no entenen de fet, què fa Andorra Turisme fent de programador cultural. No han pretés mai que la biennal fos un projecte macro… des del punt de vista turístic, almenys. Tenen clar que hi ha un tipus de turisme que ve al Principat pel L’Andart i, en tot cas, Remarquen que és una iniciativa cultural i ambiental de primer nivell. Això sí. I amb aquest ànim treballen i continuaran treballant. Queden, és clar, moltes coses per definir. Des dels artistes a les dates. La no-aportació d’Andorra Turisme els ha trastocat una mica els plans i els ha causat una mica de mal de cap.

Una aspirina i sant tornem-hi. “Volíem tancar les dates amb Andorra Turisme però com mai va contestar els nostres missatges i mai ens va rebre, doncs encara no ho tenim clar ... ho consensuarem amb el comú d’Escaldes-Engordany i d’Encamp si finalment s’alineen”. La cosa va pel bon camí però tancada del tot no està. ¿Quan podrà ser la propera edició, la quarta, del L’Andart? El 2021, segur. ¿A quina època de l’any? Això és una altra cosa. “Hem fet tres edicions: la primera va ser a la tardor, la segona a la primavera i la tercera a l’estiu ... Andorra és maca tot l’any” En fi, juntament amb els creadors, vagin-se preparant per un confinament a la muntanya. Cultural, és clar.

Comentaris

Trending