Parenostre que esteu al cel, i a casa

La pandèmia de coronavirus obliga a efectuar els cursos de catequesi al domicili, de manera telemàtica i amb el suport familiar

Preparació telemàtica per a la Primera Comunió. Altaveu

Les mesures de restricció a causa de la pandèmia de la Covid-19 també afecten els cursos de catequesi per rebre la Primera Comunió o per la Confirmació. Es recomana que se segueixen des de casa i telemàticament. Hi ha recursos en línia amb l'objectiu que hagi menys teoria i més experiència, més obertura al món digital, i en clau comunitària.

La catequesi i les comunions estan suposant un maldecap per a les diverses parròquies. Les restriccions han obligat els mossens a reiventar una activitat totalment presencial i que s'haurà de dur a terme, en la mesura del possible, de manera telemàtica. Cal tenir en compte l'edat avançada de la gran majoria dels catequistes que són, per tant, població de risc.

En els pròxims dies s'aniran fent reunions amb les famílies tot seguint les mesures recomanades per Govern (hidrogel a l'entrada i sortida, mascareta i metre i mig de distància de separació). L'objectiu és que els familiars s'ocupin de l'ensenyament perquè es disposa de materials educatius i de guies didàctiques. Normalment, un 90% de les catequesi era presencial i la resta, un 10% a casa. Aquest curs s'ha invertit la tendència i només el 3% serà presencial. "Disposem d'espais grans, ben ariejats i amb la distància necessària", explica el rector de Sant Julià de Lòria, mossèn Pepe Chisvert. "L'any passat ja vam apostar per la catequesi en família. Realment, la família forma part de la tradició cristiana i és la base per a la formació dels valors humans. Les famílies disposen d'un catequista referent amb el qual es poden reunir cada quinze dies o cada mes per comprovar que tot avança de manera correcta".

Amb l'arribada de la pandèmia, en els llocs on hi havia treball d’equip –el treball d’equip no s’improvisa–, s’ha pogut reaccionar més ràpidament. És clar que són molts factors: des de l’envelliment de la comunitat a l’accés de les noves tecnologies. Ja l'any passat, durant la primera onada de la pandèmia, els catequistes van intentar fer entendre als infants (i a les famílies) què és l’Església en majúscula i què és l’església en minúscula. En el confinament es va veure com l’església en minúscula, el temple, estava tancat. Però també com l’Església en majúscula es mantenia oberta i activa, ben viva. No hi ha resultats que constatin si el missatge va passar o si els ordinadors van ajudar a la seva transmissió. Mossèn Pepe diu que entre els catequistes hi ha mestres que estan habituats a treballar amb les noves tecnologies "i això facilitat el contacte amb els familiars",

Preparació a banda, la pandèmia també obligarà a reprogramar el calendari de comunions que practicament es triplica. Hi ha casos on de set cerimònies s'ha hagut de passar a 18 amb dies amb tres sessions, al matí, al migdia i al vespre.

Etiquetes: