Una ossa patrimonial però tan esbojarrada i divertida com sempre

La representació torna a omplir l’aparcament del Prat de l’Areny i, enguany, compta amb la participació de diferents polítics que han acceptat saltar a l’escenari com el mateix Espot o les cònsols Laura Mas i Eva Choy entre altres

No ha decebut. No es pot negar. La primera representació de l’ossa d’Encamp després d’obtenir, juntament amb altres celebracions similars del Pirineu, la consideració de patrimoni immaterial de la humanitat, ha mantingut la bogeria habitual. La història, la de sempre. Les conyes, adaptades a l’actualitat com ara l’urbanisme desbocat, l’arribada de Piqué a l’FC Andorra o els salaris i lloguers. I, a més, amb la complicitat dels polítics. Enguany, més enllà de rebre dards, un bon grapat d’ells han saltat a l’escenari.

Novament, l’aparcament del prat de l’Areny ha estat l’escenari de la representació, impulsada pels joves de la comissió de festes. Abans d’iniciar-la, missatge clar de celebració per l’èxit que suposa el reconeixement de la Unesco. I, sobretot, recordar que és fruit de la feina durant molts anys de moltes persones. “Tot això no és només nostre sinó de molts encampadans que ha conservat la tradició, que encara ens critiquen i ens ajuden i, el més important, que fa parròquia”, han remarcat.

La història? La de sempre. Un grup de dallaires són contactats per tallar la palla d’un prat. Cobrant només el salari base cadascú i amb el dubte de “si entre tots podrem pagar un lloguer”. I, també, de si el terreny continuarà verge durant molt de temps. “És urbanitzable i segur que acabaran fent una torre com les d’Escaldes”, lamenten els protagonistes.

De dallar, dallar, no gaire. Al llarg de tota l’estona fan tota mena de bogeries fins que l’ossa apareix i els dona l’ensurt. Al llarg de l’estona, ha passat de tot. Un peculiar Gerard Piqué s’ha presentat proposant crear la versió encampadana de la Kings League. Entre els jugadors seleccionats, dos consellers comunals: Xavi Fernández i Esther Vidal. I, per poc que sigui difícil de creure, ha estat un partit més boig que els del torneig creat per l’exfutbolista blaugrana i el ‘youtuber’ Ibai Llanos.

Una font d’inspiració de l’argument ha estat el Cuore.Encamp, la revista del Carnaval. S’ha recordat el risc que, o es posa fre als abusos amb les subcontractacions, o Andorra pot acabar al rànquing de països on més es vulneren els drets laborals. I sobre la possibilitat que Demòcrates accepti permeti votar els residents a les comunals no s’ha amagat que és una notícia que no es creuen.

Repassant la revista, ha aparegut l’entrevista amb Xavier Espot. I ha arribat el moment de fer-lo sortir a escena. I de fer-li una pregunta que, segurament, ningú li haurà posat en públic. “Què animal”, li ha etzibat el cap de Govern. També s’ha fet sortir la cònsol major, Laura Mas, a qui se li ha fet entrega d’un obsequi: una fotografia amb la seva representació com a Blancaneu amb els set nans -els membres de la comissió-. Aquest cop, els polítics, més enllà de riure amb els dards habituals, han col·laborat amb l’obra -ajuda, evidentment, el fet d’estar poques setmanes abans d’unes eleccions-.

I qui potser no esperava sortir però li ha tocat ha estat la cònsol menor d’una altra parròquia on també es fa festa de l’ossa. I és que els encampadans han repetit trapelleria i s’han emportat el Carnestoltes ordinenc, que Eva Choy ha hagut de saltar a rescatar.

A partir d’aquí, la història ha avançat amb l’arribada del dinar, que ha acabat a qualsevol lloc menys a la panxa dels protagonistes. Algun d’ells ha quedat ben empastifat d’oli, ou, llet, cacau en pols, salsa de tomàquet, salsa romesco o vi, entre altres viandes. Ha estat el preludi de l’aparició de la gran protagonista de l’obra.

L’ossa ha espantat els dallaires, que han sortit per potes. I això malgrat un problema logístic amb la cama de la disfressa que s’ha perdut entre la palla. Ni això ha servit perquè els caçadors tinguessin pietat. L’han abatut per posar fi a la representació amb la crida a celebrar la mort de l’animal. I a seguir amb el Carnaval immortal d’Encamp fins al dimecres.

Comentaris (3)

Trending