Operació de micromecenatge per recuperar l’autocar dels primers turistes

El president de Velles Cases Andorranes anuncia la intenció de posar en marxa una campanya de crowdfunding per recollir els diners necessaris per rehabilitar un vehicle abandonat fa molts anysL’automòbil, de fabricació americana, es troba en un solar tapiat de Fontaneda i el seu estat ha de ser molt lamentable vist el temps que fa que pateix les inclemències meteorològiques

Velles Cases Andorranes pretén posar en marxa una campanya de micromecenatge (crowdfunding) per mirar de recollir els diners necessaris, que no seran pocs, per refer un dels primers, potser fins i tot el primer, vehicle que portava turistes, sovint esquiadors, des d’Acs fins a Andorra a mitjan del segle passat. El camió de fabricació americana fa anys que està abandonat en un solar, ara tapiat, de Fontaneda, a Sant Julià.

Just després de celebrar, divendres, l’assemblea de l’entitat, el president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, anunciava la iniciativa per les xarxes socials. Fa unes quantes setmanes, algun mes ja, que l’organització dedicada a promoure i protegir el patrimoni cultural del Principat va començar a difondre l’interès pel vehicle, considerat un autocar encara que formalment no ho sigui. Un primer pas era saber de quin vehicle es tracta, de qui és, com es podria recuperar. Però fet aquest pas, la voluntat de l’entitat seria reconstruir l’automòbil i retornar-li un aspecte similar al seu original a partir de fotografies històriques d’altres vehicles molt similars que van fer el mateix servei: ser el primer mitjà de transport de la incipient Andorra del turisme de masses. 

El vell autocar no pertany a ningú i l’entitat dedicada a vetllar pel patrimoni cultural del país voldria dotar-lo de l’aspecte original i “exposar-lo en un lloc públic” en record als primers viatgers

Benet ha explicat aquest cap de setmana a través del seu perfil de Facebook que després d’explorar altres vies i descartada, almenys en principi, la participació del ministeri de Cultura -a ningú no se li pot escapar que una peça com aquesta hauria de ser carn de canó positivament parlant del Museu del Vehicle d’Encamp- ara del que es tractaria seria “d'establir un projecte de finançament participatiu (crowdfunding). Aquest vell autocar no pertany a ningú, i Velles Cases Andorranes proposa que una acció ciutadana compartida permeti re-donar-li l'aspecte original i exposar-lo en un lloc públic com a mostra de com arribaven els primers viatgers i esquiadors a Andorra. Si Velles Cases Andorranes disposa d'una bona ajuda ciutadana, aquest seria un projecte molt bonic de la ciutadania andorrana”.

El vehicle en qüestió, molt probablement un Dodge Fargo americà, va ser fotografiat per un altre activista social, en aquest cas animalista i mediambiental, com Carles Iriarte abans que una tàpia no impedís la visió clara i directe de l’automòbil, que, sense cap mena de dubte, després d’anys d’abandonament ha d’estar fet molt malbé de tot arreu, fet que la seva rehabilitació pot anar tranquil·lament cap als 50.000 euros. O potser més. En tot cas, es compta que el camió, perquè inicialment va ser un camió, s’hauria fabricat a la dècada de 1940, més o menys, i hauria prestat servei al Principat com a vehicle de transport col·lectiu, és a dir, com a autocar o similar després de ser degudament carrossat i reconvertit, fins uns trenta anys després, quan se’l va treure de circulació. Una nova transformació el convertiria en una cosa aproximada a autocaravana que no se sap ben bé fins quan va rodar. Ara, una cosa és clara, fa uns quants anys ja, una dècada llarga o potser més i tot, que forma part d’un paisatge de l’oblit que Velles Cases Andorranes vol repescar.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.