De la nit dels ‘check in’ al desert del Pas

Molts hotels de parròquies centrals hauran viscut una setmana prèvia a Tot Sants amb una ocupació acceptable, més alta del previsible, i encara passaran el cap de setmana amb francesos i espanyols que han volgut evitar els confinaments als seus països; dilluns abaixaran persianes

Les cues de dijous han deixat pas a un Pas de la Casa desèrtic. Sense pràcticament moviment, amb turistes que són més aviat badocs que una altra cosa, i molts establiments, la majoria, tancats. El confinament dels països veïns té uns efectes clars en un indret com l’encampadà. Amb tot, a les parròquies centrals encara molts hotels salvaran el cap de setmana. El cap de setmana i prou. Perquè a partir de dilluns les persianes s’abaixaran de forma generalitzada. Quinze dies almenys.

Diverses fonts consultades asseguren que tots aquells francesos i espanyols que van poder, van decidir creuar la frontera aquest dijous, abans que fos impossible moure’s pels seus territoris, tot tenint clar que a casa sempre hi poden tornar. Les menors restriccions de mobilitat que hi ha al Principat i el fet que els restaurants, encara que amb limitacions, estiguin oberts, haurien animat els veïns a viure un darrer cap de setmana fora de casa. Últim perquè no se sap quan podran tornar-se a moure com ho han fet aquest dijous.

magic
Uns turistes accedint amb vehicle a l'aparcament d'un hotel de la capital, aquest dijous al vespre. Toni Solanelles

Les fonts consultades expliquen que en molts hotels, especialment del centre del país, el nombre de ‘check in’ realitzats durant aquest dijous ha estat anormalment alt. De fet, aquesta setmana prèvia a Tot Sants haurà tingut un comportament millor de l’esperat. Del previsible. En cap cas, quedi clar, per tirar coets. Però sí per haver fet una afluència que en alguns establiments hotelers, en acostar-se el cap de setmana, s’acostarà al 70%. Ep, que són casos puntuals, sí. De les empreses que s’han arriscat a obrir i la jugada no els ha anat malament.

Que aquesta és una altra de les batusses que tenen al sector. Els que han obert respecte dels que no. I els ajuts que pretenen els uns a partir d’ara i els que volen continuar tenint els altres. La discussió arribarà a partir de dilluns amb les administracions. Aquest cap de setmana, gràcies al turista d’anticipació, o d’última hora abans del confinament, molts hotels encara el salvaran. Una vegada arribi diumenge, tot plegat s’haurà acabat. I l’horitzó més proper es fixa en el 15 de novembre, tot esperant que la situació millori aquí i arreu i el desconfinament a França i a Espanya no es faci esperar.

a998e4d8 1cc7 4ab7 aa08 f2a6b6e534aa
Botigues tancades aquest matí al Pas de la Casa.

Com a pitjor remei, que ningú no faci la guitza al pont de la Puríssima i que el desembre permeti fer caixa. Aquesta és l’esperança. Però el coronavirus no té miraments. Ho saben prou al Pas de la Casa que aquest matí ha aparegut amb aparcaments buits, carrers desèrtics i establiments tancats. Molts dels empresaris ja havien donat festa o vacances, segons poguessin, als seus empleats aquest dijous. I molts d’ells van córrer a fer maletes per fer el camí a la inversa dels turistes abans no els posessin traves per passar les fronteres.

Durant quinze dies, com a mínim, arriba una nova dimensió desconeguda. I complexa. Molt complexa. Segurament, això sí, aquest cap de setmana veuran més turistes dels que potser pensen que amb la situació als estats veïns s’haurien de veure. Però també seran molts menys, infinitament menys, dels que la roda de l’economia andorrana necessita perquè giri amb una força que, ara mateix, trontolla i molt.

Comentaris (1)

Trending