De negocis confinats i mascaretes sancionades

L’allau de contactes que té el positiu contagiat a Lleida ha deixat més d’una empresa sense personal, alguna perfumeria ha tancat per precaució i la policia ha aixecat 56 actes administratius per ús indegut de la protecció facial

L’impacte del coronavirus, per molt que ara per ara tingui uns efectes més lleus dels que va tenir al març i següents, entra en una nova dimensió desconeguda. No només són els tres casos que oficialment s’han detectat de més les darreres hores, són moltes altres coses. Per exemple, una allau de contactes entre els casos positius actius ja declarats. Especialment la fila llarga, llarguíssima, d’amics, coneguts i familiars del noi infectat a Lleida. I, per cert, 56 pre-multes imposades per la policia per no dur o no dur prou bé la mascareta.

Hi ha una major conscienciació diagnòstica. És a dir, la gent es queda a casa per prescripció mèdica. Després de la primera onada de la pandèmia, la immensa majoria de les persones és molt més conscient de l’alta transmissibilitat del virus. D’aquí que s’alerti ràpidament a qui escaigui. Per protegir-se i per protegir els companys. Encara que això suposi tancar la botiga. Si dies enrere va abaixar la persiana per prevenció un bar de Santa Coloma, aquest divendres ha estat el cas d’una perfumeria de l’avinguda Meritxell.

Seguint les directrius del grup empresarial, davant el cas d'una dependenta que presentava símptomes compatibles amb el coronavirus, tots els companys s'han quedat a casa i la botiga, a l'avinguda Meritxell, s'ha tancat per prevenció (i manca de personal)

Una de les treballadores es va sentir indisposada dijous, amb símptomes compatibles amb el coronavirus, va alertar i després de sotmetre’s a les proves de detecció ràpida es va quedar a casa. Aquest divendres han estat la resta de dependents del mateix establiment els que s’han sotmès a les analítiques i, mentrestant, la botiga s’ha tancat al públic, derivant la clientela a una altra ‘sucursal’ del mateix grup perfumer. Coses que passen. De moment, no hi ha resultats. Ni positius ni negatius. I les fonts consultades no han pogut precisar si la dependenta inicialment indisposada era contacte d’algun obrer positiu. Però és possible.

De l’obra de reforma d’un hotel d’Escaldes n’han sortit molts casos positius i, en conseqüència, moltes persones confinades. Però encara més confinaments hi ha, per una persona soleta, arran del cas de Covid positiu actiu que afecta un noi de 18 anys que va estar a Lleida amb uns amics que posteriorment li van comunicar que havien emmalaltit. Ell també. I la filera d’amics, coneguts, familiars i contactes no és que sigui llarga, és que és llarguíssima. Al ministeri de Salut fan precs, oracions i han gastat tots els ciris haguts i per haver que no comencin a sortir positius entre els seus contactes. Seria brutal.

L'Entrada del Super U

Relacionat

El padrí que no volia portar la mascareta

Perquè el rastreig dels casos no està sent fàcil. I l’impacte que pot tenir tot plegat es podria complicar molt, moltíssim. Hi ha alguna que altra empresa que ha perdut bona part del personal pel confinament preventiu. Contactes del jove de 18 anys. De moment, ara, tot són prevencions i precaucions. En les properes hores i dies la truita es pot tombar. Coses que passen en l’era d’un bitxo cabró que està posant a prova la humanitat i regirant l’estómac del sistema de funcionament de tot el món. Un deliri constant.

Però alguna que altra empresa no ha pogut obrir per tot plegat. I també hi ha precs perquè sigui negatiu un contacte que aquests dies assistia a un dels molts campus esportius per a canalla que se celebra a les parròquies del Principat. Un marró en tota regla si fos positiu. Ni amb trenta rastrejadors que diu el ministre Joan Martínez Benazet que aspira a tenir el departament de Salut en els propers dies potser no es podria fer tota la feina. I més que n’arriba. En aquest cas per a d’altres integrants del ministeri.

En tot cas, d'entre les 56 constatacions d’infracció 26 han correspost a vianants que no duien mascareta, 22 més feien referència a no dur-la ben col·locada també entre vianants., també hi ha cinc casos més, la constatació d’infracció s’ha posat a ciclistes que circulaven sense mascareta en zona urbana

De moment, si no els han arribat ja ho faran en breu, els 56 formularis que els agents de la policia han omplert per fer constar els 56 incompliments formalment detectats per ara en relació amb l’ús obligatori de la mascareta. Els agents duen en una carpeta un document mida Din-A4 de fàcil confecció. Quina infracció s’ha comès, per què, on i alguna que altra observació. Poca cosa més. De tant en tant, els formularis es remeten a l’autoritat sanitària, que avalua si hi ha infracció o si no n’hi ha. Si n’hi ha s’envia el plec de càrrecs a l’afectat o l’afectada i se li donen deu dies hàbils perquè al·legui el que cregui en el seu favor.

S’hi juga ara per ara cent euros. El llarg procés, la sanció regint-se per la Llei general de sanitat és per la via administrativa, fa pensar que almenys ara per ara tot quedarà en l’ensurt. Una voluntat més dissuasiva que una altra cosa. Temps al temps. En tot cas, de les 56 constatacions d’infracció 26 han correspost a vianants que no duien mascareta, 22 més feien referència a no dur-la ben col·locada també entre vianants. En cinc casos més, la constatació d’infracció s’ha posat a ciclistes que circulaven sense mascareta en zona urbana. I els tres darrers casos són de persones que anaven en un vehicle acompanyats per algú que no era del nucli convivent i que tampoc duia posada, o no prou ben posada, la protecció facial.

En tot cas, de negocis confinats, casos positius i mascaretes mal posades, malauradament, en seguirem sentint parlar. El coronavirus no dóna treva. Quin collons de mala bèstia!

Comentaris (7)

Trending