Mones contra el coronavirus

Les pastisseries treballen per poder garantir que qui vulgui tindrà accés al tradicional dolç del Dilluns de Pasqua, tot i que la majoria demanen que s’encarregui abansEls botiguers tenen clar que la xifra de negoci caurà molt amb relació a altres anys, ja que es vendran menys i més petites en no haver grans dinars familiars

La crisi del coronavirus ha esmicolat la Setmana Santa. I ja no només per les tradicionals vacances, que tocarà passar confinats a casa, sinó també les tradicions. Entre elles, la celebració del dilluns de Pasqua amb l’habitual mona. O no. Els pastissers del país, tot i les dificultats d’aquests dies, estan disposats a aconseguir que, encara que sigui sense grans dinars familiars, els fillols del Principat puguin tenir el seu dolç a taula.

“Almenys que tinguin aquesta alegria”, apunta Manel Pons, propietari de L’Espiga d’Or. “Ens ha tocat improvisar sobre la marxa”, explica. El que s’ha fet és “penjar l’anunci a la web i la gent està trucant”. Per tant, els ha tocat canviar de sistema de distribució: “fins ara, la gent venia a buscar-la; ara les hem de dur gairebé totes”. Sumat al fet de coordinar el pagament, “gairebé dona més feina això que fer-les”.

I això suposa un canvi radical. “Hem passat de servir a les cases quatre mones a 150 i per tot el país. És una complexitat molt important”, admet Pons, que té clar que “no salvarem la situació”, perquè “és impossible”. I és que, recorda, “la diada de Pasqua és una de les més importants de l’any”. A més, totes les que es demanen “són petites en no haver dinars familiars”.

Alguns establiments opten per portar-les a domicili i d'altres treballaran sota encàrrec i fent l'entrega a la botiga

També estan centrats a fer mones a la pastisseria Casal d’Encamp. El seu propietari, Ramon Oto, explica a l’obrador estan treballant per poder atendre els encàrrecs que ja s’estan rebent per part de “la gent habitual”. El que ja té clar és que el negoci no rutllarà com en anys anteriors. “Abans fèiem mones per a vuit o deu persones; ara, més petites, tot just de quatre”, explica.

Al Tortell, “la idea és fer-ne sota encàrrec”, com indica el seu propietari, José Manuel da Silva. “La intenció és que la puguin anar a recollir a la botiga de Ciutat de Valls. Es poden encarregar per whatsapp, Facebook o trucant”. De moment, “tenim dues o tres encomanades”. Per tant, poc cònsol per a un negoci que “estem a un 10% del que treballem habitualment, perquè servíem a molts bars o restaurants que, ara, estan tancats”. A banda, com els seus col·legues de gremi, té clar que “qui demani no ho farà per a molta gent; tot just per a qui estigui a casa”.

El que està clar és que, qui vulgui, té opcions per poder gaudir d’aquest dolç el dilluns de Pasqua. Com a mínim, sembla que aquesta tradició té ganes de mantenir-se ferma contra el coronavirus. Això sí, menjant-se-la a casa.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending