Missió: convèncer França

Espot reconeix que el país veí del nord “per tradició” defensa els acords mixtos, però garanteix que se seguirà treballant per fer-los canviar d’opinió i remarca que si aquesta es la naturalesa jurídica afectarà només “una part molt minoritària”

Un cop tancat l’acord d’associació amb la Unió Europea, fa setmanes i mesos que el debat gira al tomb de la naturalesa jurídica del text. És a dir, si serà un acord mixt o no. Andorra ha negociat des de la perspectiva que sigui un acord no mixt, però el retard en la decisió per part de la Comissió Europea ha fet aflorar la realitat que no tots els països ho veuen de la mateixa manera. Un d’ells, precisament, un dels grans avaladors de l’acord: França. Espot reconeix que “per tradició” i sense tenir res a veure amb Andorra ni amb l’acord, el país veí del nord sempre ha estat defensor dels acords mixtos. I és per aquest motiu que un dels objectius que té el Govern en un horitzó no massa llunyà és convèncer França que canviï d’opinió.

“No comparteixo que es pugui parlar que França bloqueja l’acord d’associació. França, si per una cosa es caracteritza, és per haver estat un impulsor i un defensor d’aquest acord i de la resolució a conveniència d’Andorra d’aspecte molt sensibles i sempre han dit que votaran a favor del fons de l’acord i tal com està redactat”. Aquesta és la visió que ha expressat aquest divendres el cap de Govern, Xavier Espot, sobre el punt en què es troben les negociacions per decidir si l’acord és considerat mixt o no.

Tot i així, ara mateix el posicionament gal sobre la naturalesa jurídica del text no coincideix amb el d’Andorra. Si des del Principat s’ha partit de la base que l’acord era no mix, “i és també la posició de la Comissió Europea i de molts estats membres”, França “per tradició”, defensa els acords mixtos, és a dir, que requereixen un doble procés de ratificació: per part del Parlament Europeu i per part de tots els parlaments dels Estats membres.

Espot garanteix que “farem els esforços que siguin necessaris per convèncer França” que “la millor solució” és un acord no mixt

Davant d’aquest escenari, Espot reconeix que “farem els esforços que siguin necessaris per convèncer França” que “la millor solució” és un acord no mixt, tot i que ha demanat “aprendre a desdramatitzar les coses”. I és que ha insistit que si finalment és un acord mixt, aquesta qüestió no incidirà en el fons ni canviarà el text aprovat pel Consell de la UE, sinó que simplement “farà que els processos de ratificació sigui més llargs”. Amb tot, també ha apuntat que només ho seran “per aquella part que es consideri mixta, que estic convençut, que serà un part molt minoritària”.

El cap de Govern ha reiterat que per ara no tenen cap data concreta sobre la decisió al voltant de la naturalesa jurídica de text, si bé la voluntat del president del Consell de la UE és que es prengués sota la presidència polonesa, per tant, “abans del 30 de juny”, però admet que “no ho sabem segur”. Per aquest motiu ha explicat que s’estarà “amatent” sobre la decisió mentre es fa “la feina discreta que correspongui per intentar fer lobby, en el millor sentit de la paraula, perquè aquest acord pugui veure la llum com més aviat millor”.

Comentaris (8)

Trending