Ministre amb cartera però sense despatx

Deu mesos després d’iniciar el seu mandat com a titular d’Economia i Innovació, Saboya ocupa espais de manera provisional: va d’una sala a Prat del Rull als habitacles que Actua té a CaldeaLa tensió entre l’extitular d’Afers Exteriors i el cap de Govern és més que evident, amb un ‘seguiment’ i ‘marcatge’ de Martí a tots aquells moviments que fa el polític lauredià

Deu mesos després d’accedir al ministeri d’Economia, Innovació i Competitivitat, el seu titular, Gilbert Saboya, continua -almenys continuava fins fa molts pocs dies, que ja se sap que aquestes coses poden canviar arran d’una piulada, per posar un exemple- sense despatx oficial. Talment com si el cap de Govern, Toni Martí, hagués deixat dit que Saboya tindria cartera però no pas despatx quan a contracor el màxim responsable governamental va haver de mantenir el polític lauredià al gabinet ministerial després que Saboya es plantés: no volia rostir-se més a Afers Exteriors.

Saboya ni té despatx ni té pràcticament relació amb Martí. I la que hi té és dolenta. Molt. El ministre -com ha fet aquest dijous mateix a Madrid- ven innovació i obertura estrangera. Postureig -expressió i metodologia que ara s’ha posat de moda- i poca cosa més. Els resultats, com queden acreditat cada vegada que se li demanen en seu parlamentària, són més aviat minsos o vagues. Però permet suposadament oferir una mica més d’il·lusió vers els elevadíssims riscos que suposava haver-se d’enfrontar a una duríssima negociació amb la Unió Europea.

Martí no ha perdonat a Saboya que a) es postulés com a successor del líder demòcrata a molt temps vista per fer efectiu el relleu i, fins i tot, muntés dinars i sopars suposadament buscant suports. b) que declinés continuar encapçalant en ministeri d’Exteriors en un moment ben calent de les converses amb Brussel·les. I c) que renunciés al ministeri dels afers estrangers però exigís mantenir-se al Govern. I això comportés haver-li de fer una cartera a mida. La d’Economia, Innovació i Competència.

I tant a mida és la cartera com el despatx, que no hi ha manera d’acabar-lo de trobar. I això que Saboya exerceix de titular d’Economia des de mitjan juliol passat. Però sembla, indiquen les fonts, que s’haurien de fer reformes a l’edifici administratiu de Prat del Rull per encabir-hi un despatx oficial i no hi ha manera. Així les coses, quan Saboya és allí, a Prat del Rull, s’entén, s’estaria en una sala de reunions amb taula rodona i ordinador portàtil.

L’altre ‘seu social oficial’ del ministre Saboya serien els despatxets que Actua té a la planta baixa de Caldea. L’Espai d’Innovació situat al termolúdic és un dels escenaris dels projectes de la marca, del distintiu de l’Agència de Desenvolupament i Innovació (ADI). Per allí es fan presentacions, per allí es fan actes… i per allí s’hi mou el titular ministerial. El Saboya roda, doncs, entre Prat del Rull, Caldea… i les seves promocions exteriors. Com les de Madrid d’aquest dijous.

Saboya ha protagonitzat aquest dijous un nou acte promocional a Madrid sota la denominació de Jornada sobre Inversió i Negocis a Andorra

Gilbert Saboya ha participat en la IV Jornada sobre Inversió i Negocis a Andorra, un acte promocional en què, acompanyat per patrocinadors i empresaris del Principat, ha presentat els principals eixos que impulsa el país per convertir-se en un laboratori d'innovació i una destinació atractiva per a la inversió estrangera. Durant l’acte, el titular d’Economia ha lligat l'aposta per la innovació amb el turisme i el sector financer, que sumats, tots dos concentren el 70% del PIB d'Andorra. Saboya ha donat a conèixer el projecte de Big Data que permet descobrir millor els patrons de comportament dels visitants, oferint solucions per millorar la competitivitat en aquest terreny.

Com a mesures per millorar la competitivitat, a més a més, Saboya ha parlat del projecte de llei de transició energètica, la futura plataforma de mobilitat  i la creació de la Marca Andorra que ajudarà a donar més visibilitat al país. "Andorra, com a laboratori a escala, ha d'oferir un entorn on sigui més fàcil integrar solucions pensades en sectors on som més forts", com és el turisme. Per això, ha parlat de l'aposta per millorar l'experiència dels visitants a través dels dispositius mòbils, oferint-los tota l'oferta gastronòmica, cultural o esportiva. 

A Martí, cap de Govern, el que faci fora d’Andorra Saboya no el molesta especialment. Però a casa no el pot veure ni en pintura. O això indiquen les fonts consultades. El màxim mandatari governamental marca molt de prop el ministre amb cartera però sense despatx. I les esbroncades, si calen, també hi són. La tensió, de fa temps, és més que visible. I ara, en la recta final i en ple procés de successió semblaria més tensa i palpable encara.

Comentaris

Trending