Marrugat deixa de sonar

La històrica botiga d’instruments d’Andorra la Vella abaixa la persiana en no poder superar l’impacte de la venda en línia i la crisi derivada de la pandèmia

El carrer Riberaygua es queda sense música. La històrica botiga d’instruments Marrugat Rapsòdia ha abaixat la persiana. Ho ha fet amb discreció fa uns quants dies. Sense fer soroll. Durant sis dècades, això sí, n’ha fet i molt. I del bo. Però la irrupció de noves fórmules de comercialització -essencialment la venda de productes, també musicals, en línia- i la crisi derivada de la pandèmia per la davallada de visitants han empès la família Marrugat a fer el pas.

Quan al març, un any després de l’esclat de la crisi sanitària, Musical Andorrà, a Sant Julià, anunciava la seva liquidació, els rectors de la botiga d’Andorra la Vella mantenien la seva voluntat d’aguantar una mica més per intentar mantenir el negoci. No ha estat possible, i el local que donava per dos carrers -que dona, de fet-, el citat Riberaygua i Aigüeta, ja està desmantellat del tot. Tant és el disgust dels darrers responsables de l’establiment que s’estimen més no parlar-ne. Volen mirar de passar pàgina tan aviat com sigui possible.

L'establiment pel seu accés des del carrer de l'Aigüeta.
L'establiment pel seu accés des del carrer de l'Aigüeta. Toni Solanelles

Han estat sis dècades dedicades a la música. Tres generacions de Marrugat que especialment quan a l’Estat espanyol hi havia ‘eines’ molt cares de veure, a Andorra no només es podien admirar. També provar, tocar, acaronar. Des d’una guitarra -que va ser dels primers instruments que es van incorporar al catàleg de productes que donarien lloc formalment l’octubre del 1960 a la botiga especialitzada malgrat que un parell d’anys l’avi de l’actual generació ja trastejava amb instruments- a un piano passant per una infinitat de gammes i instruments. Una gran escala. Com la musical. Un feix de tonalitats.

Durant anys i panys, han estat moltes les persones ja no del país, que també, sinó de frontera enllà que han pujat expressament a Andorra a veure les darreres novetats en clarinets, baixos elèctrics o saxofons, per posar tres exemples. Però la irrupció d’Internet com a botiga virtual i el tancament de fronteres per culpa de la crisi sanitària -i el fet de no poder ser competitius en línia per molt que des de Prat de la Creu es vulgui fer creure el contrari- han acabat silenciant Marrugat i els seus instruments.

Una vista cap a l'interior del local des de Riberaygua.
Una vista cap a l'interior del local des de Riberaygua. Toni Solanelles

Només en queden alguns rètols a la façana. I segurament per poc temps. Com passa amb tantes i tantes altres coses, més aviat que tard el local en qüestió serà ocupat per un altre negoci i els pianos passaran a l’oblit. I igual com passa amb una llibreria, per exemple, quan una botiga dedicada a la música abaixa la persiana i respon amb silenci a l’embat social la cultura empobreix una mica. Una mica més, de fet.

 

Comentaris (8)

Trending