El fet que el mític foc de la muntanya de la Catalunya Nord pugui passar la nit de Sant Joan a Andorra ja és tota una alegria. Així ho explica Teresa Cabanes, presidenta del Cercle de Cultura Catalana. “Feia tot just uns dies, no sabíem si podria creuar la frontera”, recorda. Per tant, ja és tot un èxit que a les cinc de la tarda pugui ser recollida per monitors d’Aina a la frontera del riu Runer.
Hi haurà fogueres a diferents punts del país, com ara a Escaldes-Engordany, però no s'encendran amb la flama del Canigó
Aquesta matinada, el foc s’haurà renovat a la muntanya del Pirineu i tres persones estaran a dalt per, posteriorment, repartir-la per tot el territori català. En el cas de la que vindrà a Andorra, passarà pel coll d’Ares, explica Cabanes i després es mourà per la Cerdanya i l’Alt Urgell fins a arribar a la Farga de Moles.
Allà, la recolliran monitors d’Aina, que la pujaran fins a la plaça del Consell General, on la rebrà la síndica general, Roser Suñé. També es faran parlaments de representants de les entitats que organitzen les festes del foc. A diferència d’altres anys, però, no es faran rodar falles ni la flama es repartirà per les parròquies. Quedarà al costat d’una apagada, simbòlica, a les dependències del comú d’Andorra la Vella.
No serà, doncs, el foc del Canigó -almenys el renovat aquesta matinada- qui encengui les fogueres que, malgrat tot, s’encendran al llarg del país. Seran petits actes de resistència contra el coronavirus, amb la consciència, però, que toca evitar les celebracions multitudinàries. Que enguany, Sant Joan, haurà de ser més recollit, més familiar. Però amb foc, com demostra l’espai ja habilitat al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, entre altres punts.
“Estem contents d’haver pogut aconseguir que arribi i mirem que aquesta festa no es perdi”, apunta Cabanes, que remarca que “serà un acte petit” però que els satisfà especialment tenint en compte la situació d’ara fa unes poques setmanes. “Salvem la tradició; almenys tindrem el foc i el símbol hi serà”, afirma.
Comentaris (1)