La ‘guerra del totxo’ va a més

Apallissat a Encamp l’encarregat d’una empresa de subcontractació de mà d’obra per la construcció que també apareix vinculada amb l’agressió d’un altre operari la matinada del 9 de junyLa policia no lliga per ara els dos casos però admet que està investigant els fets que hi va haver fa gairebé un mes al carrer del Cedre per esbrinar si es va tractar d’una pallissa per encàrrec

“Això no s’ha acabat aquí.” El missatge a crits el va llançar un home jove que n’acabava d’apallissar un altre, més gran, a l’avinguda Joan Martí d’Encamp just abans d’enfilar-se al cotxe amb el qual havia arribar i escapolir-se. Qualsevol batussa és greu. Més encara, però, si pel mig hi torna a haver involucrada la mateixa empresa de subcontractació de mà d’obra per a la construcció que ja apareixia en el rerefons d’una altra pallissa, fa tot just un mes. La policia no vincula de moment els dos fets. Però els està investigant fil per randa. El sector de la construcció està altament preocupat. La guerra és oberta. Falta saber fins on arriba i si encara hi ha marge per aturar-la.

En el darrer més, que hagin transcendit, hi ha hagut almenys tres episodis de violència greu amb persones del món de la construcció implicats. El primer, la matinada del divendres 8 de juny al dissabte 9. Dos homes amb la cara mig coberta en van apallissar un altre pràcticament a la porta del domicili d’aquest darrer, a la zona del carrer Cedre, a Santa Coloma d’Andorra la Vella. La víctima era un operari d’una de les empreses que treballen en les obres de remodelació de l’avinguda Meritxelli no feia pas gaire estona que havia deixat aquell indret. Els cops que va rebre, amb un pal, li van causar un trau al cap i contusions per tot el cos, a més a més d’una fractura en una mà en forcejar amb un dels seus agressors. Un d’ells va ser detingut gràcies al fet que durant el forcejament va perdre el mòbil.

El darrer episodi violent que ha transcendit fins ara va ser dilluns a la tarda a l’avinguda Joan Martí d’Encamp i l’agressor va advertir en marxar que la ‘cosa’ no havia acabat

L’últim cas es va donar aquest dimecres al matí a l’aparcament comunal Giberga, a l’avinguda Santa Coloma.En aquest cas, dos operaris d’una empresa constructora d’Encamp van atacar el seu empleador. El patró. Un l’hauria colpejat primer i s’hi hauria abalançat amb una eina de treball, una mena de serra per tallar placo, mentre que l’altre no només va tolerar l’agressió -encara que va assegurar haver intentar separar els altres dos- si no que després va intentar fer desaparèixer l’arma. En aquest cas, els dos operaris van estar una trentena d’hores detinguts i condemnats per la via ràpida a no entrar en contacte amb qui fins hores abans havia estat el seu cap.

Entre un cas i l’altre, dilluns a la tarda hi va haver una altra batussa. La que va acabar amb la frase aquella que la ‘cosa’ no havia acabat.L’existència de l’incident violent l’ha avançat aquest divendres el diari ‘Bon Dia’. I l’Altaveuno només ho ha pogut confirmar. Hi ha elements que fan anar el cas més enllà de la gravetat que ja de per sí tenia. Aquesta agressió connecta amb la que hi va haver la matinada del 8 al 9 de juny. Hi torna a aparèixer la mateixa empresa que també planeja, d’una manera o altra, en els fets d’aquell dia.Fonts policials han confirmat que en relació amb el primer cas hi ha una investigació oberta per mirar d’aclarir les circumstàncies en què es va produir l’agressió. I si es va tractar d’una pallissa a la demanda. És a dir, si els agressors havien actuat moguts per un interès espuri d’un tercer. El ‘robatori’ d’operaris de la construcció en podria ser un dels motius. 

Els fets de dilluns

L’agressió de dilluns, segons que ha pogut confirmar l’Altaveu, va ser molt intensa i contundent. Passades les 6 de la tarda, un vehicle Audi A3 de color daurat i matriculat al Principat va aparèixer de cop i volta i va estacionar damunt el pas de vianants que hi ha a l’altura del número 84 de l’avinguda Joan Martí encampadana.En va sortir un home jove, d’una trentena d’anys, robust però no massa alt, i se’n va anar directe contra un altre home que havia acabat de sortir d’un bar de la zona. Es tracta de l’encarregat d’una empresa de subcontractació de personal per a la construcció. En la mateixa empresa hi havia treballat, també amb dots de comandament, l’home que va ser agredit el 9 de juny a Santa Coloma. I en va marxar en fer-li una constructora una oferta que li va interessar més. 

El conductor de l’A3 no va estalviar energia per colpejar amb els punys i amb els peus l’encarregat de l’empresa. Fins i tot el va agafar i el va fer picar de cap contra el marbre de la façana d’una granja que hi ha just a la mateixa altura del pas de vianants.La intervenció de dos operaris de la mateixa empresa que la víctima va fer desistir l’agressor, que malgrat això havia sotmès a una dura pallissa la seva víctima. Just abans d’agafar el cotxe i marxar, l’agressor va exclamar aquell “això no s’ha acabat aquí”, segons que han explicat testimonis dels fets.Tant la víctima com els seus dos companys de feina van anar cap a la seu de l’empresa. L’encarregat havia rebut fort. I tot i els cops, no semblava queixar-se massa.

Els fets de dilluns van succeir en aquesta zona d'Encamp; l'agressor va fer picar el cap de la víctima contra la façana de marbre de la granja que queda a la dreta de la imatge. | ARXIU

 

Com que hi havia hagut força gent que havia observat els fets -l’indret on van succeir és prou cèntric i concorregut-, algú va avisar la policia. En cap cas ho va fer cap dels operaris de l’empresa. Tampoc l’empresari, que era a la seu de la companyia a no massa distància, no sabia res del cas. Una vegada van arribar els agents, van iniciar l’enquesta corresponent i van avisar l’ambulància perquè traslladessin la víctima a l’hospital per sotmetre-la al pertinent reconeixement i el tractament de les ferides sofertes. Ara per ara, el cos d’ordre no ha practicat cap detenció en relació amb aquest darrer episodi violent. Però la situació no agrada gens ni mica.

Les fonts policials consultades han reconegut que s’estan investigant els fets de la matinada del 8 al 9 de juny més enllà d’una simple agressió i una única detenció. I han admès que en dita investigació hi apareix l’empresa de subcontractació de personal per a la construcció de la qual n’és l’encarregat la víctima de l’agressió d’aquest dilluns. Formalment no es fa cap lligam. Oficialment no s’ha establert cap vincle. Però igual com dos i dos fan quatre, les coincidències no solen ser fruit de l’atzar. Per això que s’estigui analitzant tot plegat amb molta cura i certa preocupació. Hi apareix per darrere una situació ara per ara puntual en el món de la construcció.

El sector de la construcció és conscient del mal que està fent el ‘robatori’ de treballadors i es planteja mesures per la preocupació de la reiteració d’incidents amb virulència

El transvasament d’operaris d’una empresa a una altra a cop de talonari està a l’ordre del dia els darrers mesos. En el sector es parla obertament de ‘robatori’ de treballadors. L’empresa que connecta els dos fets esmentats -el de dimecres quedaria totalment al marge d’aquesta situació- hauria estat tant fomentadora com víctima d’aquests moviments de peons. De personal. La víctima de la pallissa de la matinada del 9 de juny havia estat encarregat de l’empresa en qüestió. Un home molt ben considerat, bon professional. La seva sortida per incorporar-se a una constructora directament -sobretot per l’increment de feina arran de les obres a Meritxell- hauria suposadament provocat altres baixes. I l’empresa que deixaven sofria una doble derrota: deixa de ser subcontractada per les altres empreses i, alhora, perd els seus operaris més ben qualificats. La situació no hauria agradat gens l’empresari. L’estaven ‘pagant’, afirmen des del sector, amb la seva mateixa medicina. 

Diverses fonts del sector de la construcció han reconegut l’existència d’aquest moviment d’operaris. I han admès, a més a més, la preocupació per per la repetició d’aquests incidents violents. El cúmul d’agressions que afecten el sector està a l’ordre del dia. Qualsevol conversa entre empresaris o treballadors de la construcció acaba passant, més aviat o més tard, per una situació que malauradament no és estranya en altres indrets però que mai com ara no s’havia viscut al Principat. Fins i tot l’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) estaria analitzant tot plegat. No es descarta adoptar mesures. Però primer es vol tenir clar l’abast de tot plegat. Que hi ha una guerra en el món del totxo, però, sembla evident. Per desgràcia.

Comentaris

Trending