Kissos discriminats

Una empresa dedicada a l’ensinistrament de gossos lamenta que a centres similars al seu se’ls permeti obrir i a ella, que disposa d’un terreny obert de 3.000 metres quadrats, no se l’autoritza

Porta setmanes i setmanes batallant amb l’administració. Tenia clar, a l’inici, que hauria de tenir el centre caní tancat. La crisi sanitària estava en la fase més expansiva i les prioritats eren unes altres. Però a poc a poc, les activitats relacionades amb els animals domèstics, amb els gossos en aquest cas, s’han anat recuperant. Però no totes. Kissos Andorra encara no pot tornar a ensinistrar cans. Però d’altres centres del país, per exemple, tenen permís per dur a terme teràpies similars i que, fins i tot, suposen un major contacte entre professional, animal i propietari.

Cristina Pitarch deixa clar que “jo no vull cap permís especial, no vull cap tracte de favor, però la llei (o els decrets, les normes, vaja) ha de ser igual per a tots”. I considera que no és just el que li està passant a ella, que disposa d’un terreny obert, a tocar de la carretera general CG-1, a la sortida de Sant Julià en direcció a la frontera, de 3.000 metres quadrats dividits en tres espais ben separats la interacció d’animals i propietaris entre sí és poc menys que impossible. Fa, entre altres serveis, educació canina. Ensinistraments. I considera que després de setmanes tancats o, almenys, reclosos en els domicilis més hores del que seria habitual, alguns dels animals tenen necessitats re-educatives.

91361773 863327434182172 726791170373451776 o
Cristina Pitarch fent una atenció telemàtica.

La part de la guarderia canina ja l’ha pogut reactivar, això sí, ho deixa clar. Però el centre d’ensinistrament no. I hi ha clients, explica, que li demanen com és que no pot obrir quan, per exemple, un altre centre del país està fent hidroteràpia, “que es realitza en un espai molt més petit i on el contacte entre educador, animal i propietari és molt més factible”. Suposadament, aquest centre disposa d’un permís ad hoc de l’administració. I a Kissos Centre Caní ningú no els sap dir quina diferència hi ha entre la hidroteràpia i l’ensinistrament a camp obert. “Traslladat a una altra matèria és com si els hi dius als fisioterapeutes que poden obrir i als psicòlegs els mantens tancats”.

A Pitarch no li han donat cap resposta més més enllà de què l’ensinistrament no s’ha considerat prioritari i, en principi, com moltes altres activitats econòmiques, es restablirà el 2 de juny. Però la competència ja portarà dues setmanes treballant. “A alguns clients els soluciono els neguits respecte els seus gossos per vídeotrucades”, explica igual que ho ha fet amb els responsables del departament de Comerç. Però d’altres els veu passar de llarg. Canvien d’empresa ‘proveïdora’ de serveis per als seus animals. I ella, la responsable de Kissos, no vol saltar-se les directrius. Però també admet que gairebé l’estan empenyent a fer-ho. “No és just”, clama.

Comentaris

Trending