El judici en què no es parla d’allò de què s’acusa

Un dels antics alts comandaments de BPA processats en la causa general reconeix que “la meva capacitat d’estranyar-me ja no és elevada” quan el seu advocat defensor li ha demanat com s’explica que el fiscal no hagi preguntat mai si els diners que passaven pel banc eren d’origen il·lícit

“No li sembla estrany que el fiscal en cap moment hagi preguntat per tràfic de persones, per extorsions, per prostitució, per falsedat documental?” Pregunta d’un advocat defensor. “La meva capacitat d’estranyar-me ja no és elevada. Estic imputat quan no hi ha cap client imputat. La càrrega i la descàrrega sembla que no funcionen massa bé.” Resposta d’un ex-alt comandament de Banca Privada d’Andorra (BPA) processat en la causa general del denominat ‘cas BPA’.

Aquesta ha estat una de les darreres preguntes i una de les darreres respostes de l’interrogatori a qui al seu dia va ser director general adjunt de negoci de BPA, que va deixar l’entitat no pas de la millor manera -“en el sector bancari aquestes coses passen”, ha dit l’acusat en ser demanat pel seu acomiadament quan poc temps abans havia estat fitxat de l’Andbank- i que va ser un dels grans impulsors que es tallés l’operativa a Rafael Pallardó. De fet, aquest executiu bancari expert en places ‘off shore’ ja havia descartat com a client l’empresari de marroquineria valencià quan hi va topar a Andbank i aquesta entitat es fusionava amb MoraBanc. De fet, ha quedat clar que l’empresari sobre el qual gira l’acusació de blanqueig en grup a BPA va ser client de tota la plaça financera andorrana.

De fet, després que BPA li tallés l’aixeta, va retornar a Andbank. L’executiu bancari que aquest dijous ha declarat en el judici per la causa general del ‘cas BPA’ es va incorporar a l’entitat per modernitzar el model de negoci, “molt clàssic fins llavors en la plaça andorrana i que es volia homologar més cap a un model internacional”. El processat ha explicat que les eines de control que es va trobar a Andbank eren “moltes més rudimentàries” que les que després tindria a BPA.

Fa dies que el fiscal intenta demostrar partint en gran mesura d’errades tècniques o humanes i de suposats compliment administratius, que BPA era un total descontrol. I això associat amb l’elevat nombre d’intercanvis que protagonitzava Pallardó…

Això no treu que cadascú imposés els seus criteris, i tot i que l’executiu bancari sabia perfectament de l’existència dels intercanvis dineraris, i del fet que en major o menor mesura tots els bancs del país en feien, ell no n’era partidari “pels riscos que suposaven”. I en el cas de Pallardó, el risc no era pas l’origen dels diners, sinó “el perill de contaminació” d’altres clients en el cas que Pallardó tingués algun problema legal. I en aquest sentit, el bancari ha explicat que l’operativa de l’empresari valencià no li agradava perquè la defraudació a hisenda era tan elevada que estava convençut que en un moment o altre el fisc espanyol l’enganxaria i llavors acabarien pagant justos per pecadors com així en definitiva ha estat.

Tot i no respondre al fiscal, l’executiu processat ha abordat múltiples qüestions a preguntes del seu advocat, com ara el vídeo que es va filtrar a mitjans de comunicació i on empresaris xinesos negociaven una operativa amb dos gestors de BPA, justament de l’equip de l’avui declarant. Aquella gravació la va voler usar Pallardó, que estava rere l’operativa que es negociava, per fer xantatge al processat. De fet, li ho va advertir i al cap d’un temps, poc, li va fer arribar un USB que inicialment no va visionar i que després “no li vaig donar cap importància” atès que ell, assegura, no es va sentir coaccionat ni extorsionat perquè tenia molt clar que l’operativa de Pallardó no aportava valor estratègic per al nou model de negoci que es volia implantar al banc i, en canvi, sí que portava, s’ha dit, alguns riscos associats.

CAP CLIENT IMPUTAT

Ja abans que el seu advocat defensor li fes la pregunta final de si no li estranyava que no s’hagi demanat en cap cas si hi havia prostitució, tràfic de persones o altres pràctiques repudiables que es trobessin en l’origen dels diners, el bancari processat ha recordat que “no hi ha cap client imputat”. De fet, fa dies que el fiscal intenta demostrar partint en gran mesura d’errades tècniques o humanes i de suposats compliment administratius, que BPA era un total descontrol. I això associat amb l’elevat nombre d’intercanvis que protagonitzava Pallardó…

Però durant les darreres jornades de judici, justament, s’ha vist que algunes de les errades comporten que suposats intercanvis que hauria fet Pallardó no van ser tals sinó que l’empresari va acudir justament a fer ingressos de diner en efectiu directament al banc. Alhora, eventuals incompliment administratius no tenen cap implicació delictiva i menys encara serveixen per intervenir un banc sencer i acusar de blanqueig generalitzat 25 dels seus treballadors.

I aquí és on l’advocat defensor li ha demanat a l’antic director general adjunt de negoci si no li semblava estrany que després que semblés que el diner que arribava a BPA procedia de mil i un delictes -el frau fiscal no estava penalitzat a l’època- durant tots els mesos i mesos que fa que dura el judici en cap cas no s’ha parlat ni de prostitució, ni de tràfic d’éssers humans, ni de falsificació documental. Res de tot això.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending