La Jocand, porta d’entrada al món de les arts escèniques

El primer projecte s'estrenarà al setembre i serà una adaptació del text clàssic 'Les troianes' del dramaturg grec Eurípides

L'inici d'una etapa sempre és engrescadora i així s'ha fet palès aquest matí al teatre de les Fontetes amb la presentació dels integrants de la segona promoció de la Jove Companyia Nacional d’Andorra (Jocand) que tornarà a tenir a Irina Robles i a Juanma Casero com a directors artístics i a Meritxell Duró com a padrina. Com ha succeït amb la primera, faran dos projectes; el primer s'estrenarà el primer cap de setmana de setembre i serà una adaptació de Les Troianes.

“Molt contents de com ha finalitzat la primera promoció i amb la voluntat de posar en relleu nou talent”, així han tancat la porta dels primers joves integrants de la Jocand i han donat a conèixer les vuit persones que formaran part, els propers dos anys, la companyia. En aquest sentit, la directora artística, Irina Robles, ha assegurat que “és una oportunitat que obre portes” i ha posat com a exemple que diversos dels que van formar part “els hi ha sorgit oportunitats”, com participar en càsting, pujar a escenaris de Barcelona, entre altres.

Per aquesta nova convocatòria es van presentar 10 persones i han estat escollides 8 noies. “Hi ha set actrius i una dissenyadora”, ha puntualitzat Robles com a presentació del nou grup. De fet, totes elles han tingut contacte amb el món del teatre en diferents àmbits. “Sempre m’ha agradat molt el món del cinema i aquest any començaré a estudiar disseny, que és més general, per després veure cap a on em dirigeixo i fer escenografia”, ha indicat India Musseau. Per la seva part, a Marta Pelegrina formar part de la Jocand li permetrà posar en pràctica tot allò que aprengui a l’Institut del Teatre de Barcelona on començarà les classes aquest setembre. Per altres, com és el cas de Judit Betbese, els hi servirà per veure si realment és el que volen fer en el futur; tot i això, “animo a la gent que lluiti i aprofiti les opcions que se li presenten si vol estudiar teatre o interpretació”.

Com ja va succeir amb la primera promoció, prepararan dos projectes per representar en els escenaris del país i, en cas que sorgeixi, fora. "La nostra voluntat és omplir els teatres del país i atraure joves com espectadors" i que "vegin que el teatre és oci", ha indicat la directora artística. De fet, atraure el públic jove i informar de l'existència de la companyia són els dos punts en què centraran esforços i és que com ha reconegut la directora artística "molt sovint som els adults els que posem les barreres".

Com ja han fet amb els anteriors, treballaran en dos grans projectes, un més de lectura dramatitzada i un altre de creatiu. El primer s’estrenarà el cap de setmana del 3 i 4 de setembre i portarà sobre els escenaris un text clàssic Les troianes, del dramaturg grec Eurípides, adaptada en l’actualitat i que parla de les dones en situacions de guerres. “Fins a la guerra de Iugoslàvia, el 1992, si un soldat violava una dona a la guerra, no passava res. Va ser a partir d’aquí quan es van declarar com a crims de guerra”, ha indicat el també director artístic de la companyia, Juanma Casero, que ha afegit que “volem relatar aquesta por i incertesa”.

Per aquesta segona promoció d’artistes, Meritxell Duró, actriu reconeguda pel seu treball a la cubana, entre altres espectacles, serà la padrina del grup i, tot i no poder estar present, els ha volgut enviar un missatge fins que pugui donar consells en persona.

Etiquetes

Comentaris

Trending