Una invasió diferent per a Soldeu

La població canillenca, que des de la fi de la temporada d’hivern vivia dies amb poca activitat, ha despertat durant unes hores amb la Cimera, amb l’arribada de policia, delegacions, periodistes i per descomptat, els mandataris internacionals

Comentaris

Soldeu és un poble eminentment turístic. Acostumat a invasions de visitants que, a l’hivern, busquen les pistes d’esquí, i a l’estiu, la tranquil·litat de la natura i la muntanya. La viscuda aquests dies, però, és una invasió diferent: periodistes, cossos de seguretat (tant andorrans com de fora) delegacions diplomàtiques i, per últim i en aquest cas més important, mandataris internacionals. Tot per una Cimera que ha animat un poble que, expliquen els seus habitants, estava mort feia setmanes. Per això, assumeixen amb un cert estoïcisme els inconvenients d’aquests dies.

“Nosaltres veiem passar molta gent. Sobretot policia. I també els cotxes de les autoritats”, explica la Maria Rosa, dependenta d’una de les poques botigues que es mantenen obertes. I és que, recorda, “França està tancada i estem passant una temporada molt dolenta”. En una línia similar s’explica l’Anabel, encarregada de la farmàcia del poble. “Per la pandèmia i pel fet que s’ha acabat la temporada, moltes coses estan tancades, tret de comerços essencials i està una mica més trist que si se celebrés a una altra època”, remarca. Davant això, admet que “ens agradaria que hi hagués més moviment, que el poble estigués més alegre”.

El que està clar que ha generat més curiositat o sorpresa entre els habituals de Soldeu és el dispositiu de seguretat. Costa caminar estona sense trobar-se algun agent, sigui de la policia andorrana sigui d’algun cos estranger com ara la Guàrdia Civil, que dona suport en les tasques per garantir la protecció dels mandataris internacionals presents físicament a la Cimera. Així ho destaca Diego, un dels treballadors del complex hoteler que alberga l’esdeveniment.

“Nosaltres veiem passar molta gent. Sobretot policia. I també els cotxes de les autoritats”, explica la Maria Rosa, dependenta d’una de les poques botigues que es mantenen obertes

“Veig una organització i una seguretat tremenda. És impressionant. Estic sense paraules”, afirma. Tot i això, assegura comprendre la situació. “Les mesures no són excessives. Són les justes”, assegura. De fet, destaca la capacitat que ha demostrat el Principat per poder gestionar un esdeveniment d’aquesta importància. I té clar que encara es pot anar més enllà. “Andorra dona per això i per a molt més. No es pot posar en dubte la capacitat que té”, manifesta.

Més enllà d’agents de cossos de seguretat, la invasió que viu Soldeu també és de periodistes. Segurament, pel fet que gran part dels països participin de forma telemàtica, en un volum inferior al que hauria arribat en cas d’una cimera totalment presencial. El centre neuràlgic és l’hotel on s’ha ubicat la sala especial de premsa. Molts, de fet, gairebé no han sortit d’allà, com reconeixia Iñaki Aguado, enviat especial de Mediaset. “No hem tingut gaire contacte amb gent d’Andorra”, ha admès.

Si hem de fer cas al que expliquen, l’experiència de viatjar “per primer cop” al Principat és positiva. “Andorra ha estat capaç d’organitzar amb coratge i valentia, fins i tot després de l’ensurt de l’episodi del brot a l’hotel”, ha destacat. Per cert, Aguado treballa per a un dels mitjans que més ha parlat de la polèmica dels ‘youtubers’. Reconeix que la situació -personatges espanyols coneguts que s’instal·len al país per aprofitar la baixa tributació- “no és nova”, però que en els darrers temps “s’ha refrescat la controvèrsia”. Ara bé, preguntat sobre si algú li ha recriminat el paper del seu mitjà de comunicació en posar l’assumpte a primer pla, assegura que, per ara, ningú ho ha fet.

En línies generals, i malgrat les dificultats que els pot comportar aquests dies la celebració de la Cimera, els habitants de Soldeu es mostren favorables a la cita. “És important per a Andorra, ens deixem veure i es parlen de coses importants. Ens donem a conèixer”, comenta l’Anabel.

A partir d’aquesta nit o, a tot tardar, dijous al matí, la Cimera abandonarà definitivament Soldeu, després de dies d’intensa activitat. La població tornarà a quedar solitària, a l’espera que, en les pròximes setmanes, la millora de la pandèmia pugui permetre novament reactivar el turisme que tant necessita. Per ara, l’esdeveniment ha suposat un parèntesi en una calma, tot sigui dit, gens desitjada.

reportatge gràfic: Ronnie Pino i Cimera Iberoamericana

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending