L’incert debat de les estacions

Ski Andorra espera directrius de Govern en relació a una eventual major reactivació de moviment turístic i els dubtes sobre els perjudicis i beneficis que tot plegat els pot comportar

Si les autoritats franceses no hi oposen una resistència major, Govern podria autoritzar en les properes hores les estacions d’esquí a rebre formalment esquiadors espanyols. No tots. De determinades comunitats on no hi hagi confinaments perimetrals. Durant tot el cap de setmana s’està avaluant la situació. “Farem el que digui el Govern”, assegura una font de la patronal de l’esquí. A Ski Andorra, on el consens absolut no hi ha estat mai arran de la pandèmia i l’estratègia a seguir, hi ha dubtes sobre els beneficis i perjudicis que la reactivació turística pugui comportar.

“Si s’obre la temporada a més esquiadors i no ve ningú, serà un fracàs; si per contra comença a pujar molta gent, depèn de com, i amb la sensibilitat que hi ha al nostre entorn, també pot ser un problema”, asseguren fonts d’una altra operadora de la neu. No està gens clar com posicionar-se. Sembla clar que de cap manera s’obriran les pistes als esquiadors francesos. No si les estacions franceses es mantenen amb els remuntadors tancats. Cert és, però, que de visitants francesos -especialment abans del requisit de les PCR negatives- i d’espanyols, poc o molts, n’hi ha hagut durant tot l’hivern.

Només calia veure aquest matí l’aparcament de l’estació del Tarter i fer una repassada de les matrícules. Ensisa, de fet, deu ser el domini que més actiu s’ha mostrat des de l’inici. De fet, és qui més interès té, asseguren les fonts, amb obrir tant com es pugui. De fet, és el que més ho ha fet. També a Grau Roig l’aparcament mostrava aquest diumenge un notable poder de convocatòria. A Grau, tot l’hivern hi ha hagut molts francesos amb motos de neu.

Un moment de la trobada de representants del Govern amb el sector de l'hostaleria i l'allotjament turístic.

Relacionat

Govern admet que està pendent de França per poder ‘desbloquejar’ el sector turístic

L’activitat al Tarter i a Grau Roig contrasta amb ‘l’abandó’, benentès, que mostra el Pas de la Casa. Sense pràcticament activitat comercial des de fa uns dies, l’esquí ha estat totalment absent aquest hivern. Saetde va descartar fins i tot fer una obertura de mínims. Es pretenia evidenciar aquella “lleialtat” a França que el propi cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar ja al desembre quan es va anunciar que no s’obririen les estacions quan tocava. Ara hi haurà canvis. Però novament es busca l’aprovació francesa per tal que qualsevol decisió no comporti cap penalització de les autoritats veïnes del nord.

Mentrestant, les estacions continuen esperant instruccions conscients que formalment no serà fàcil complir amb allò que s’exigeixi. “Si ja és complicat controlar els passaports francesos, imagina ara que els canaris sí que puguin esquiar, i els manxecs o els madrilenys, però els catalans i els valencians no.” Clar que tot plegat és només sobre el paper. En la teoria. Perquè en la pràctica els cotxes de matrícula espanyola que hi havia als aparcaments de les estacions segur que ni tots eren de Madrid, ni tots eren de l’Alt Urgell.

Comentaris (4)

Trending