Govern admet que està pendent de França per poder ‘desbloquejar’ el sector turístic

Espot, Gallardo i Canals mantenen una trobada amb hotelers, allotjaments turístics i agències de viatges i es comprometen a fer un seguiment setmanal de les necessitats dels operadors econòmics

Un moment de la trobada de representants del Govern amb el sector de l'hostaleria i l'allotjament turístic.
Un moment de la trobada de representants del Govern amb el sector de l'hostaleria i l'allotjament turístic. C. ESTEVE / SFGA

El Govern està pendent de diversos contactes aquest cap de setmana amb autoritats franceses per decidir si cal modificar l’estratègia a nivell d’estacions d’esquí i si es pot autoritzar la seva obertura, especialment, a aquells visitants espanyols que ho siguin d’autonomies on no hi hagi decretat un confinament perimetral. La decisió s’hauria de saber com a molt tard dilluns i permetria “desbloquejar” en part el sector turístic, al qual beneficiaria, en el seu conjunt les mesures que es puguin acordar amb França.

El màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i la titular de Turisme, Verònica Canals, s’han reunit aquest matí amb representants del sector hoteler, del sector de l’allotjament turístic i de les agències de viatge. Prèviament ho havien fet amb la Cambra de Comerç i comerciants de l’Eix Central. En tots els casos, les trobades han estat qualificades de “constructives” i “productives”, encara que no hi ha cap decisió concreta adoptada. O potser sí. Almenys davant els hotelers i allotjadors turístics, els representants governamentals s’han compromès a fer una reunió de seguiment de les necessitats del sector cada dilluns.

La primera trobada, aquest dilluns vinent, hauria de servir per aclarir les noves possibilitats turístiques després que durant el cap de setmana es produeixin els contactes que hi ha previstos. En la trobada amb els agents econòmics, Espot, Gallardo i Canals no han revelat per on van els trets, però la idea és que França no posi pegues a acceptar turistes espanyols sempre que el lloc de procedència no tingui imposades restriccions de mobilitat. Entre les estacions no hi ha unanimitat de si aquesta és una bona mesura o no ho és.

Una de les qüestions que han demanat els dos col·lectius, i especialment els hotelers, és poder disposar d’un interlocutor per a la tramitació dels ERTOs, per tal que es puguin agilitar els processos i no es trobin amb les dificultats actuals

En tot cas, segons que han explicat tant el director d’Unió Hotelera, Jordi Pujol, com el president de l’Associació d’empreses d’allotjament turístic, Àlex Ruiz, la reunió ha estat fructífera i han vist els representants de l’administració amb millor predisposició que altres ocasions. Una de les qüestions que han demanat els dos col·lectius, i especialment els hotelers, és poder disposar d’un interlocutor per a la tramitació dels ERTOs, per tal que es puguin agilitar els processos i no es trobin amb les dificultats actuals.

En el cas dels allotjaments turístics, Ruiz hauria insistit en el nul ajut de l’administració. Segons el president del col·lectiu, el ministre d’Economia ha explicat que els informes jurídics deixaven al marge aquest tipus de negoci de qualsevol aportació pública. Però ara s’hauria vist una escletxa que podria resoldre la situació. “No sabem ni què ni com”, ha deixat clar Ruiz, que ha afirmat que Gallardo els ha explicat que si la situació econòmica delicada continua el març, es mirarà que puguin acollir-se també a algun tipus d’ajut.

En tot cas, i en això han coincidit els diferents interlocutors, la trobada hauria estat “productiva” i el Govern ha assegurat que a partir d’ara hi podrà haver una relació més fluïda. També es preveu fer reunions amb Andorra Turisme i el ministeri d’Afers Exteriors per tal que les agències públiques tinguin més clar les necessitats del sector i com els hi poden fer costat d’una forma més acurada.

Comentaris (9)

Trending