Aquest dijous Vizmanos ha donat a conèixer els resultats del treball dut a terme. 117 pacients en total, entre ingressats a l’UCI, pacients de planta i persones que van ser ateses només a atenció primària entre el març del 2020 i l’abril del 2021. De tots ells s’agafaven mostres només d’arribar al centre sanitari per veure el perfil de reacció davant la infecció. Uns dies més tard, se’ls tornava a controlar per veure l’evolució i l’efecte dels tractaments i finalment, al dia 28 de l’ingrés, es comprovava si la persona sobrevivia o no.
En concret es van analitzar 8 citoquines, unes petites proteïnes, missatgeres intercel·lulars, que són les que activen el sistema immunològic davant d’una infecció. “No hem descobert res, hem confirmat dades que ja estaven publicades”, reconeix Vizmanos, que destaca que la Covid provoca una “tempesta de citoquines” que genera una inflamació que pot descontrolar-se i en comptes de protegir, generar danys al pacient.
El doctor, que ha volgut ser molt prudent amb les conclusions i ha recordat que abans de poder tenir cap validesa cal que l’estudi pugui ser publicat en una revista científica -fita que confia aconseguir no massa tard- ha apuntat, això sí, alguns dels escenaris detectats.
Determinades citoquines mostren nivells elevats quan el pacient s’agreuja, mentre que d’altres es redueixen en comparació amb el moment d’ingrés. Igualment, hi ha determinats nivells d’aquestes proteïnes que també es correlacionen amb la mortalitat. Per tant, “sent una mica ambiciosos, podríem dir que si tinguéssim un kit de reconeixement d’aquestes substàncies podríem treballar amb dianes terapèutiques més dirigides”. És a dir, més facilitat per avaluar el risc del pacient amb Covid-19 i guiar la seva monitorització i els recursos per tractar-lo.
Ara bé, situant-nos en l’escenari realista, a dia d’avui Vizmanos veu impossible disposar d’un kit d’aquestes característiques per al dia a dia, “és tot a nivell d’investigació”. Però és optimista: “la ciència avança ràpid i potser sí que en un futur hi seran i es podran fer tractaments molt dirigits”.
POTENCIAL
Gerardo Vizmanos ha volgut destacar també que des d’Andorra “es pot fer ciència de primera línia, qualsevol professional que vulgui fer un treball d’investigació, és factible”.
Alhora ha destacat que el Principat té unes característiques pròpies (altitud, clima) que poden fer que els resultats científics en altres llocs no es puguin extrapolar, per tant, anima a investigar aquests aspectes a nivell local. Un element, que de fet, ja ha començat perquè durant la presentació de l’estudi, el cap del laboratori nacional d’epidemiologia, David Vilanova, ha anunciat que s’està fent un estudi sobre la correlació dels nivells d’ozó amb els ingressos hospitalaris.
Una recerca que també és important perquè Vizmanos, sense voler ser catastrofista, ha advertit que hi poden haver noves pandèmies i per tant, cal estar preparats per a noves amenaces.
Comentaris (2)