Iberoamèrica al país de Heidi (o quelcom similar)

Les reunions bilaterals, els continus canvis en el programa i el dinar a la Borda del Pi de Montaup han marcat les hores prèvies al plenari de la Cimera

Soldeu s’ha llevat ennuvolat. Com ennuvolat s’ha mantingut la vall de Montaup quan hi han acudit els mandataris iberoamericans per dur a terme el dinar oficial de caps d’Estat i de govern. Els ministres d’Afers Exteriors han dina al Sol i Neu, a Soldeu mateix. Les reunions bilaterals entre les delegacions presencials, els continus canvis en el programa fins a fer-lo en alguns moments caòtic o el dinar a la Borda del Pi han precedit el plenari de la Cimera Iberoamericana.

De fet, la imatge de la sessió matinal, per dir-ho així, de la jornada forta de la trobada internacional ha estat el posat dels dirigents iberoamericans enmig dels prats que envolten la borda de Montaup. És el segon cop que aquest indret acull actes iberoamericans. També abans s’hi havia anat en motiu de la reunió dels ministres d’Exteriors el 2019. Aquesta vegada es volia anar a l’Ovella Negra, a Incles. Però ehem ehem. L’establiment sembla tancat. I no pas per la crisi coronavírica. Sinó per crisi de compliment de normatives. En fi, que ha estat la Borda del Pi la que ha acollit el dinar.

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, s’ha traslladat de Soldeu a Montaup en cotxe al costat del cap de Govern, Xavier Espot. La delegació dominicana també ho ha fet en vehicles petits. La resta de delegacions han anat fins a la borda del dinar en bus, inclosos Sánchez, Pedro, i Borbó, Felip. Ho han fet abans que arribessin els mitjans de comunicació, que han hagut de córrer, literalment, per poder fer una de les fotos del dia. I que han estat empesos a cops, gairebé, perquè marxessin del lloc. Era una mostra més del caos que genera una Cimera que, per sort o per desgràcia, és només de sis delegacions. Si en fossin més de vint…

Entre el desordre que hi ha, amb retards i suposades improvisacions, ha destacat la necessitat de la Moncloa d’aclarir que quan parlava d’harmonització amb Andorra en un comunicat no es referia a harmonització fiscal

Al dinar hi han arribat els caps d’Estat i de govern després de trobades bilaterals entre els mandataris presents. Després d’esmorzars, de passejos pedestres (com el cas de Felip) o exercicis al gimnàs de l’hotel (en el cas del president espanyol, que no pot anar ni a pixar sol, literalment). Pedro Sánchez no entra al bany si els seus escortes no s’asseguren abans que l’espai està buit. I dos d’ells l’acompanyen a l’interior. Això president. El monarca… Coses que van en el càrrec i que, de ben sovint, no són d’allò més agraït.

Qüestions enrevessades, com l’embolic que han hagut de desembolicar des de la Moncloa. Els equips de comunicació del govern espanyol han hagut de córrer a aclarir que quan parlaven, en un comunicat que han fet arribar als mitjans de comunicació espanyol, que en la trobada bilateral amb el Principat d’Andorra s’havia tractat l’harmonització dels dos països, aviat els primers teletips han parlat d’harmonització fiscal. Espanya ha hagut de sortir a aclarir que parlaven d’harmonització en general, no pas en el marc tributari. Això sí, la intensificació del control fiscal serà evident. Vaja, que des de Madrid es collarà més Andorra.

I ni els paratges propis de Heidi, o gairebé, no salvaran dita intensificació. Mentrestant la regió iberoamericana continuarà mostrant la seva heterogeneïtat que només en algunes ocasions s’harmonitza. En global, també. Ni que sigui per l’impacte devastador d’una pandèmia.

reportatge gràfic: Ronnie Pino

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending