Un hivern avançat

La borrasca Àlex ha portat al Principat temperatures molt baixes i nevades inhabituals a aquestes alçades d’octubre i paisatges més propis de desembre o fins i tot gener

Cap de setmana complicat meteorològicament parlant. I, tot s’ha de dir, inusual també per la data. No és habitual que a inicis d’octubre faci tant de fred i moltes parts del Principat presentin paisatges més dignes de plena temporada d’hivern, però així és. El responsable de tot plegat es diu Álex. Es tracta d’una borrasca que també està generant moltes complicacions a altres zones de França i Espanya.

Es tot just 3 d’octubre. Sí, ja a la tardor, però amb un clima que seria més lògic a finals de novembre o fins i tot al desembre. Així ho indiquen els registres compartits pel servei meteorològic d’Andorra. Com a mostra, una dada: la nevada a Ransol.

Cal remuntar-se a 1992 per trobar una nevada tan generalitzada en els primers cinc dies d'octubre

Segons s’indica des del Twitter del servei, des del 2010 no es registrava una precipitació de neu a l’estació d’aquesta població canillenca. I, llavors, va ser el dia 31, no pas el 3. A més, es posa en relleu que encara cal anar més lluny, a 1992, per trobar una nevada tan generalitzada en els primers cinc dies del desè mes de l’any.

A Ransol ha caigut un centímetre de neu. A altres llocs, però, els registres són encara més grans: set centímetres al Bony de les Neres o al coll d’Ordino, 11 a les Fonts d’Arinsal o 14 a Sorteny. Al Pas de la Casa i rodalies encara més. Aquest dissabte, el paisatge a la població encampadana és ben bé de ple hivern.

Una altra dada l’aporta Visual Meteo. Ja hi ha punts del país on la temperatura ha baixat per sota de zero la passada matinada. La Cortinada, amb una mínima de 0,2 graus negatius és un dels indrets. El 2019 no es va registrar una dada tan baixa fins al 6 de novembre.

I la situació, almenys durant aquest cap de setmana, continuarà sent complicada. Àlex, la borrasca, actualment amb el seu ull al centre de França seguirà enviant aire fred i mal temps. De fet, passarà un nou front que ha de deixar precipitacions, especialment intenses al nord del Principat. Ara bé, la cota de nou pujarà dels 1.900 als 2.100 metres. Diumenge es preveu un dia més calmat, almenys al matí. A la tarda, de nou precipitacions.

Comentaris

Trending