El guardabosc que ho veu tot

Els banders utilitzen des de fa tres mesos un dron per al recompte i seguiment de les espècies salvatges i per controlar que es compleixi la normativa de pesca i caça

Comentaris

Els banders utilitzen des de fa tres mesos un dron per fer el recompte i seguiment de les espècies salvatges i per controlar que es compleixi la normativa de pesca i de caça. El projecte es va iniciar fa un any però ha calgut formar els dos pilots, s'ha hagut de registrar l'aparell com a dron d'estat i s'han fet les assegurances.Tot aix seguint el reglament de naus no tripulades.

La cita és el llac d'Engoslasters "que no es el millor indret" com explica el cap dels banders, Ferran Teixidó. El motiu és per la zona no és necessari un aparell volador perquè per controlar-la n'hi ha prou amb uns prismàtics. S'utilitza per arribar a llocs amb un accés difícil com puguin ser nius del trencalós o d'altres aus protegides o llacs.

Amb el dron es comprova si hi ha pescadors i si convé hi van després els banders. "És per optimitzar recursos", explica Teixidó. "Aprofitem la capacitat que té aquesta nova tecnologia i on caldria una hora o més per pujar-hi. Amb el dron en pocs minuts podem fer tres o quatre estanys i saber si hi ha pescadors. Una parella d'agents amb un dron poden ser més efectius que cinc persones".

Andorra és un territori molt abrupte i el dron facilita la feina com en el cas dels nius. "Hauria de pujar una persona escalant i baixar. Això, a més, pot pertorbar els ocells i estalviem el temps que invertim en recursos humans perquè hi arribes en trenta segons", apunta el cap dels banders. El dron és molt silenciós però això no evita que els isards s'espantin. "Senten el brunzit i creuen que s'acosta una àliga daurada que és un dels seus principals depredadors".

El dron pesa un quilo i es pot arribar a una altura de 50 metres. Malgrat això cada cop que s'utilitza s'ha d'avisar a l'empresa d'helicòpters Heliand i, en alguns casos, a la policia. S'ha d'anar en compte sei es fa servir en casos de pluja o vent. Pel moment els banders l'usen com a una eina de prevenció més que de sanció. 

El novembre del 2020 els banders van tenir una trobada amb els Agents Rurals de Catalunya, que els van fer una introducció i els van mostrar algunes de les capacitats que tenen els drons, aprofitant que ja portaven tres anys utilitzant-los. 

Etiquetes

Comentaris

Trending