La ‘gossada’ de la policia

La compra defectuosa d’un pastor belga a una empresa privada espanyola és el darrer fiasco d’una unitat canina policial on no hi regna el millor clima laboral possible

Si en una unitat com la canina hi ha cinc dels integrants que tenen grau de comandament i les decisions que adopta la direcció policial són enteses almenys per alguns dels components del grup com que s’adopten de forma poc objectiva i sí discrecional, el malestar està assegurat. Si per acabar-ho d’adobar, l’adquisició d’animals no surt bé, és per embolicar-se amb una manta i escapar-se a córrer.

Almenys així ho entenen algunes fonts policials, que lamenten la situació que viu la unitat canina. D’altra banda, expliquen les fonts, és un reflex més de la situació de deixadesa i mala presa de decisions que hi ha a la cúpula del cos. L’últim exemple, la compra d’un animal que ha sortit malament. Com que s’ha deixat la unitat arraconada o sense l’estímul necessari, i ni hi ha els formadors interns ni els contactes externs necessaris, per poder dotar el cos amb la celeritat que es pretenia un gos que es pretenia, s’ha acudit a una empresa espanyola, de Burgos, especialitzada en la formació de cans.

Recentment es va adquirir un gos ‘fet’, que suposadament ja estava a punt per fer la feina que se li havia d’encomanar. En aquest cas, recerca d’estupefaents. Es tractava d’un pastor belga malinois que no ha resultat adient per les necessitats de la policia andorrana

Tot i que estan orientats a preparar gossos per a cossos policials i fins i tot militars, les fonts consultades han assegurat que no deixa de ser una empresa de caràcter civil que no pot conèixer al detall les necessitats d’un cos com el d’Andorra. Però a la policia li calia un ca ràpid per poder renovar el que caduca o ha caducat a un dels sergents que, contra les directrius donades fins ara, se li permet portar galons i tenir a més a més una especialització suplementària.

Sia com vulgui, es va adquirir un gos ‘fet’, que suposadament ja estava a punt per fer la feina que se li havia d’encomanar. En aquest cas, recerca d’estupefaents. Es tractava d’un pastor belga malinois que no ha resultat adient per les necessitats de la policia andorrana. “I encara bo, que el guia que l’havia d’acollir té uns coneixements suficients per reconèixer amb relativa rapidesa si l’animal funcionarà o no.”

En fi, que l’animal s’ha retornat a la ‘casa mare’ després d’haver-lo pagat -les fonts consultades no n’han pogut aclarir el preu però citen la xifra aproximada de 5.000 euros- i hores d’ara no hi ha ni gos ni diners. I s’està al cos a l’expectativa de la resolució de la qüestió just en un moment en què ja hi ha prou maldecaps a la unitat perquè hi ha més comandaments del que tocaria (cinc per un total de tretze components) i perquè tres dels guies de gossos especialitzats en el rastreig de droga i assignats a l’àrea de duana i fronteres han demanat passar a patrulles.

Com que només s’hauria autoritzat el canvi a un dels sol·licitants, això ha suposat un malestar que fa que alguns dels agents-guia es plantegin deixar l’especialitat. És només un escenari hipotètic. Però si la situació s’acabés donant, es posaria en perill el fet que hi hagi un nombre de de guies canins especialitzats en estupefaents per poder destinar a les fronteres. I aquests punts, per raons òbvies, són dels més sensibles en la matèria. En fi, una ‘gossada’.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending