Exitosa ‘exhumació’ del vell Fargo

Velles Cases Andorranes amb un ampli grup de col·laboradors recuperen el primer vehicle que va portar turistes des de França cap al PrincipatFeia quatre dècades o més que el Dodge de fabricació originària americana estava mig colgat en una parcel·la de la carretera de Fontaneda

Velles Cases Andorranes i un ampli grup de col·laboradors -operaris del comú de Sant Julià, treballadors de l’empresa Mauco…- han dut a terme aquest dissabte una de les fases crucials en la recuperació del vell Dodge Fargo. Després de quatre dècades o més enclaustrat i mig abandonat en una parcel·la de la carretera de Fontaneda, el vehicle de fabricació originària americana ha estat extret del ‘clot’ i ara ja descansa sota cobert.

L’extracció del vehicle, el primer automòbil que va servir, a mitjan segle passat, per portar els primers integrants del que havia de ser el turisme de masses que començaria a envair el Principat, en aquell cas, des del sud de França, no era un procés gens fàcil. Ha calgut una operació de molta precisió comandada per tècnics de l’empresa Mauco i amb el suport del comú lauredià (el comú d’Andorra la Vella, segons que ha destacat Velles Cases Andorranes també dóna suport al projecte) per poder treure l’automòbil de dins les quatre parets on estava encaixonat. 

Una vegada extret del lloc on ha estat semienterrat ben bé des dels anys de la dècada de 1980, el Fargo ha estat col·locat damunt un camió amb plataforma de Mauco i traslladat al garatge que de moment li donarà aixopluc fins que es decideixen les noves actuacions a fer en relació amb la recuperació del vehicle. La intenció és rehabilitar-lo. De fet, tot i que està malmès, pel pas del temps i les inclemències meteorològiques que li ha tocat viure -i pel tracte rebut- els danys patits són menors del que es podria arribar a pensar.

Claude Benet: "Ha estat un treball d'equip molt ben coordinat amb mil·limètrica precisió. No era gens fàcil. El Fargo ja està aixoplugat: podem estar contents, és patrimoni d'Andorra"

El principal impulsor del projecte, l’actual president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, ha afirmat que “cal esperar” per veure els propers passos a donar. I que una opció seria veure com queda el futur Govern i qui encapçala el ministeri de Cultura per mirar de trobar una col·laboració que amb el departament comandat per Olga Gelabert ha estat inexistent. 

A través de les xarxes socials, Benet s’ha mostrat exultant pel resultat de ‘l’exhumació’ del vell Fargo. “Ha estat un treball d'equip molt ben coordinat amb extrema professionalitat per l'empresa Mauco. Han manejat amb mil·limètrica precisió el desplaçament del veterà autocar. No era gens fàcil”, ha afirmat el president de Velles Cases Andorranes, que ha tingut “un agraïment molt sentit a Xavier Rey, Jonathan Toro, Josep Tribó i Albert Viera”.

Claude Benet ha remarcat que “tenim gent amb talent i molta il·lusió, això no sempre es troba, i hem tingut una molt gran col·laboració”. Després d’agrair la col·laboració dels comuns de Sant Julià -que també ha celebrat l’exitosa operació de rescat, i d’Andorra la Vella, Benet ha remarcat que “per a segons qui, el Fargo és un ‘Fardo’, una vella andròmina. Per als qui avui hem treballat, és una peça del nostre patrimoni cultural. Per ara, ja està aixoplugat. Podem estar contents, és patrimoni d’Andorra".

Comentaris (1)

Trending