ETTquip Covid

La creació d’una oficina que aglutini tots aquells que busquen el rastre del coronavirus pel país ha de mirar de posar ordre a una autèntica disbauxa, amb la immensa majoria del personal contractat a través d’una empresa de treball temporal

Un director, vuit tècnics, cent vint traçadors i deu administratius. Aquest és formalment l’equip de la recentment creada Oficina Covid. I la nova denominació ha de ser quelcom més que això. D’entrada, hauria de comportar una reordenació d’un equip, perquè fins ara era equip com queda clar en el rètol gairebé manuscrit que hi ha a la porta d’entrada posterior a l’edifici de les Columnes, que és, o com a mínim ha estat, una disbauxa.

L’antiga seu de la Justícia és, en part, el centre de treball del grup de persones que es dediquen a perseguir el coronavirus per tot el país. A cercar els contactes dels positius, a avisar-los que cal que tinguin cura dels símptomes o, directament, que és necessari que es quedin a casa. Confinats. L’oficina que des d’aquest dilluns dirigeix Bruno Bartolomé té aquesta missió, la de gestionar els casos positius i el seu entorn i, suposadament també, la de fer un assessorament al ministeri en matèria epidemiològica. O dit d’una altra manera, aportar dades que serveixin als tècnics del ministeri a prendre decisions en relació amb la pandèmia.

L’oficina penja del ministeri, directament del titular del departament ministerial, com una unitat més, per dir-ho així, però queda deslligada del departament d’epidemiologia com venia sent fins ara. Això és la teoria. El que hi ha sobre el paper d’un grup de professionals el nucli dur del qual fa hores a mansalva per donar resposta a un servei que funciona de dilluns a diumenge una llarga jornada.

estructura
L'estructura presentada aquest dimarts al Consell General.

Si s’atén als números que aquesta tarda de dimarts ha exposat davant el Consell General la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, a l’Oficina hi ha la no menyspreable xifra de 139 persones. Ara, hi ha tantes ‘relacions laborals’ com persones, com aquell que diu. I tantes o més formacions o capacitacions acadèmiques i laborals. Un garbuix que fa por i que tot sovint, almenys fins ara, ha comportat una descoordinació més que notable.

La remuneració neta més comuna entre aquells que són contractats, per hores, per una empresa de treball temporal és de 15 euros l’hora els laborables i 18 euros els festius

Probablement, passant funcionaris d’altres departaments cap a l’Oficina Covid es pretén homogeneïtzar una mica el servei. I es pretén retallar despeses. Fins ara, i això no s’ha explicat, el gros dels components de l’equip han estat contractats a través d’una empresa de treball temporal (ETT). D’aquesta manera el Govern no ho assumeix cap a despesa de personal però acaba pagant igual, és clar. L’ETT s’encarrega de buscar, administratius, traçadors… el que s’escaigui.

Hi ha traçadors a hores, traçadors a temps complert… Una disbauxa que, indiquen diferents fonts, té efectes directes en el rendiment de l’equip -o els ha tingut fins ara almenys- i comporta no pocs disgustos i malestar perquè sempre hi ha qui se sent més valorat i qui no es veu valorat de cap manera per molts esforços i hores faci. En tot cas, els operaris provinents de l’ETT no han estat mal pagats. I la reducció de personal contractat per aquesta via també ha suposat algun que altre enuig.

Pensi, per exemple, que vostè és un professional sanitari que té una feina al SAAS que, a més, via ETT pot anar a fer unes horetes de traçador. A raó de 15 euros l’hora els laborables i 18 euros els festius. Quan a alguns d’aquests sanitaris se’ls han acabat els extra perquè l’oficina compta ara amb funcionaris d’altres departaments, hi ha hagut enuig. La ‘tarifa’ abans enunciada no sempre és la mateixa (aquells contractats que fan una jornada sencera de 40 hores setmanals cobren un salari fixe tancat). Però sí la més comuna. I això és el que cobra el traçador, per dir-ho d’alguna manera. El cost per a l’administració és significativament superior.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending