L’escàndol torna a planar sobre el futbol andorrà

La federació anuncia que conjuntament amb la UEFA estan investigant els partits del play off de lliga i de la semifinal de la Copa que van disputar el Sant Julià i l’Inter d’Escaldes per una eventual manipulació

Llançament de penal que Gomes acabaria aturant. FAF

El futbol andorrà no deixa de patir ensurts els darrers temps. De fet, i en certa manera, l’ombra allargada del ‘cas Cautxú’ encara plana. El nou capítol del serial de l’escàndol el protagonitzen, suposadament, la UE Sant Julià i l’Inter d’Escaldes, club díscol entre la corrent majoritària dins de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i alhora vencedor, almenys per ara, tant de la lliga de la primera divisió (Multisegur) com de la Copa Constitució. La FAF ha anunciat aquest divendres que juntament amb la UEFA estan investigant una suposada adulteració de la competició.

L’adulteració o manipulació de partits haurien tingut com a protagonistes els clubs lauredià i escaldenc -o almenys alguns dels seus jugadors- i l’escenari serien el darrer partit del play off de la lliga i la semifinal de la Copa. Els dos enfrontaments els va guanyar l’equip d’Adolfo Baines. El primer, amb molta facilitat, per 3 a 0 va suposar la consecució del títol de la regularitat per als escaldencs. En el segon cas, el matx va ser molt més anivellat però l’Inter també va assolir el triomf, en aquest cas per un ajustat 2 a 1 amb el porter escaldenc, José Antonio Gomes, fent un partidàs, amb aturada de penal inclosa i altres accions de mèrit en el tram final de l’enfrontament.

La frase “Al mateix temps hem escoltat com els jugadors de l’UE Sant Julià els deien: ‘En el último partido íbamos al 30% para que ganáseis la liga’” que l'equip arbitral del partit de Copa que va enfrontar lauredians i escaldencs va fer saltar les alarmes

En qualsevol cas, seria en aquest segon matx on haurien saltat les alarmes. L’acta arbitral del partit, a la qual ha tingut accés l’Altaveu, reflecteix en l’apartat d’altres observacions que “a la fi del partit diversos jugadors de l’equip UE Sant Julià s’han encarat en el terreny de joc amb jugadors contraris, havent d’intervenir la seguretat del camp. Quan es dirigien als vestidors alguns jugadors han vingut fins la tanca que separa el camp 2 de vestidors, provocant als jugadors de l’Inter que ja estaven entrar al seu vestidor”.

L’acta contempla també que “l’equip arbitral ja estava dins del seu vestidor, escoltant crits des de fora, sortint a veure què passava i podent identificar el senyor Bazan Daniel, de l’equip Inter d’Escaldes, que s’encarava amb els jugadors de la UE Sant Julià que seguien al camp 2 insultant i provocant. En aquest moment han hagut d’intervenir novament la seguretat de camp, perquè el senyor Bazan entrés al seu vestuari”. Al tram final del matx, fins i tot ja havent-se acabat, el sant Julià havia apujat el to agressiu del seu joc i els àrbitres havien hagut d’expulsar dos dels homes lauredians.

Però el que realment fa disparar el llum vermell en relació a la possible manipulació del resultat o intent de compra és la darrera frase de l’acta que firma el col·legiat Rui Miguel Maciel de Queiros: “Al mateix temps hem escoltat com els jugadors de l’UE Sant Julià els deien: ‘En el último partido íbamos al 30% para que ganáseis la liga’”. Si a això s’hi afegeix unes gravacions de converses entre jugadors lauredians i escaldencs que ha revelat ‘Diari d’Andorra’ el dubte estaria servit. I d’aquí que la FAF hagi anunciat la investigació.

En concret, la federació ha confirmat a través d’un comunicat que “davant la sospita d’adulteració de la competició, els departaments d’Integrity de la pròpia FAF i també el de la UEFA estan investigant el cas de manera conjunta amb l’objectiu de garantir la transparència i les bones pràctiques dins el futbol andorrà”. L’adulteració, en tot cas, seria que suposadament el Sant Julià s’hauria deixat guanyar en la darrera jornada del play off contra l’Inter d’Escaldes. No obstant, el mateix hauria pogut passar, pel nivell de joc, en la jornada anterior contra el Vall Banc Santa Coloma.

Perdent com van perdre els lauredians contra l’Engordany, la UE Sant Julià es va quedar sense opcions de títol de lliga i, fins i tot, sense possibilitat d’accedir a competició europea via la classificació obtinguda a la lliga. D’aquí que els dos darrers partits del play off van ser de costellada. Amb jugadors lesionats i els porters fent de jugadors de camp. Curts d’efectius i guardant tota la gasolina possible, tal i com han recordat aquest divendres mateix fonts del club lauredià, per a la Copa Constitució. Era l’únic trampolí per a Europa: guanyar la segona competició en importància i aconseguir plaça per a l’Europa League.

L’Inter d’Escaldes s’emporta la Copa i certifica el doblet

Però tampoc no va ser el cas. L’Inter els va eliminar en la semifinal en un partit que suposadament alguns jugadors haurien volgut pactar per facilitar el pas del Sant Julà a la final de Copa. Però això tampoc no els valia plaça europea. Necessàriament havien de guanyar i, per tant, a priori, també haurien hagut de convèncer el Vall Banc Santa Coloma, que sí que tenia l’Europa League assegurada, que es deixés guanyar. Tot plegat una mica rocambolesc, que no vol dir que algú provés de fer el ‘negoci’. El Sant Julià, sense dubte, era qui més hi sortia perdent o guanyant.

Europa dóna molts diners. De no ser-hi a ser-hi hi van uns quants centenars de milers d’euros encara que hores d’ara, i tot i que fonts del club han negat qualsevol maniobra, seria qui més malparat en podria sortir. L’Inter d’Escaldes, un club que des dels estaments federatius no es veu amb bons ulls, va fer la seva feina en els dos enfrontaments contra el Sant Julià. Amb pacte o sense, va guanyar els dos partits. De fet, va aconseguir el doblet que buscaven els jugadors d’Adolfo Baines.

La FAF es declara “aliena” a qualsevol fet anòmal i condemna “qualsevol tipus d’acte relacionat amb la compra o manipulació de partits, que va en contra dels valors del Fair Play, i reitera el seu compromís en la lluita contra el frau esportiu”

La Federació Andorrana de Futbol en el seu comunicat, s’ha declarat “aliena” a qualsevol fet anòmal i ha condemnat “qualsevol tipus d’acte relacionat amb la compra o manipulació de partits, que va en contra dels valors del Fair Play, i reitera el seu compromís en la lluita contra el frau esportiu”. És evident, però, que la FAF manté un enfrontament amb l’Inter d’Escaldes. Però no és amb l’únic. Tampoc no pot ni veure l’FS La Massana, a qui ‘obliga’ a jugar el partit únic del play off de permanència o ascens a la primera divisió aquest dissabte… a les 10 del matí.

Vaja, hora laboral per a molts dels jugadors massanencs, que en gran mesura cap d’ells és professional, i quan encara no ha passat el temps sanitàriament recomanat de quarantena després que un jugador de l’equip donés positiu de coronavirus. I entre l’Inter i la Massana, mirant d’esquitxar els uns i els altres, és quan apareix l’ombra allargada del ‘cas Cautxú’. En efecte, escaldencs i massanencs es van presentar com a actors civils de la causa que va comportar el processament de tres persones i l'empresonament de dues d'elles (Tomàs Gea i José García) per saber de primera mà què coi passava en el marc d’una federació gestionada sempre per la mateixa colla d’amics -que no perdonen ni menys encara accepten segons què-, s’ampliï més o menys el cercle.

En fi, l’escàndol al futbol andorrà torna a estar servit. I per la pasta. No pas pel nivell esportiu, que no té res a veure amb el que subvencionen la UEFA i la FIFA. Si el quilo de futbol es pagués en funció del nivell… els escàndols no passarien de la porta de casa d’alguns.