Entrant a l'era postCovid

El cap de Govern, Xavier Espot, pronuncia la conferència ‘Andorra i el món: L’endemà de la pandèmia’, al Cercle d'Economia de Barcelona

El cap de Govern, Xavier Espot, ha pronunciat aquest dimarts la conferència ‘Andorra i el món: L’endemà de la pandèmia’, organitzada pel Cercle d’Economia a Barcelona. L'acte ha comptat amb la presència del president del Cercle, Javier Faus, que ha introduït la ponència, i amb la de la directora adjunta a eldiario.es, Neus Tomàs, com a moderadora. Hi ha assistit la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

El Cercle d'Economia presumeix del seu esperit de lliure pensament i opinió arrelat a l’entitat des de la seva fundació en els anys cinquanta del segle passat, i que s’ha manifestat en circumstàncies no sempre fàcils com poden ser polítiques, socials o en una pandèmia. En aquest darrer marc, Espot ha posat en relleu que, després de la crisi financera internacional, ara “hem de fer front a un nou canvi de paradigma: el de l’endemà de la Covid”. Dues crisis que, tal com ha afirmat, “han accelerat canvis de fons” i “han actuat com a catalitzadors d’un canvi al qual havíem de fer front”.

El cap de Govern ha recordat que les accions endegades des del 2009 han portat a Andorra a ser un país “obert, competitiu i homologable”. Reformes en matèria fiscal o financera, d’entre les quals ha remarcat l’habilitació de mecanismes d’intercanvi d’informació fiscal per passar a ser considerats com a plenament cooperants, la signatura de convenis per evitar la doble imposició o l’obertura del’economia andorrana a la inversió estrangera.

Augura que la pandèmia portarà el deute fins al 46% del Producte Interior Brut (PIB) al final d'aquest any

Un seguit de canvis que, segons Espot, són necessaris per entendre l’Andorra actual i la seva resiliència econòmica, que “es transforma, innova i es diversifica”, i que ha permès enfrontar l’emergència sanitària del coronavirus  amb uns comptes governamentals equilibrats. Justament, Xavier Espot s’ha referit al “sobreesforç de despesa” en les mesures per donar suport i ajut directe al teixit productiu per garantir, en la mesura del possible, la generació de riquesa i preservar també els llocs de treball. Després d'explicar que els darrers pressupostos del Govern s'havien tancat en positiu, ha augurat que la pandèmia portarà el deute fins al 46% del Producte Interior Brut (PIB) al final d'aquest any.

En l'àmbit sanitari ha subratllat  l’actuació de l’Executiu  amb un objectiu clar: “minimitzar el nombre de contagis i protegir les persones més vulnerables. “Ens hem esforçat per garantir que Andorra era un país segur i ben preparat per donar resposta als repunts de la pandèmia amb més i millor capacitat de test, de rastreig i de mesures selectives per evitar paralitzar l’activitat de serveis”, ha argumentat.

Ha recordat que es crearà un parc tecnològic i una zona franca

Ha fet referència a l’endemà de la pandèmia, que ha “accelerat la transformació cap a la qualitat i l’excel·lència”, i que al Govern ha definit en el full de ruta anomenat Horitzó 23 (H23), en relació amb l’any en què acaba l’actual legislatura. I amb aquest H23, la transició energètic, la sostenibilitat, la innovació i la resiliència. Ha reconegut que “el gran repte de l’economia andorrana és la seva diversificació en clau de sostenibilitat i també en clau d’innovació”. En aquest marc ha recordat que es crearà un parc tecnològic i una zona franca.

Entre tants anuncis ha confesat que "acabarè perquè m'estic col·lapsant" i ha donat pas al torn de preguntes amb presència de personatges com Lluís Recoder, exconseller de la Generalitat i exalcalde de Sant Cugat del Vallés. Ha estat una intervenció, amb preguntes, de tres quarts d'hora.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.