Els bitllets falsos del delinqüent imprudent

La sala penal del Tribunal Superior confirma un any de presó ferma per a un conegut delinqüent andorrà a qui el 2016 se li van trobar, en ser detingut, quatre bitllets falsificats de cent eurosL’home ja havia estat condemnat el 2008 i el 2013 per delictes similars i recorden els magistrat que es tracta d’un ciutadà molt poc curós, amb una vintena de penes a les seves espatlles

“No és un delinqüent molt prudent, ja que va estar condemnat una vintena de vegades.” La poca cura és un dels arguments que esgrimeix la sala penal del Tribunal Superior (TS) per confirmar la condemna a un conegut andorrà que ha passat per tots els pals de la delinqüència i que ara haurà d’assumir un any de presó ferma per portar al damunt i intentar col·locar, suposadament, quatre bitllets falsos de cent euros.

El TS acaba de desestimar el recurs de la defensa, que pretenia que s’absolgués l’acusat, d’una quarantena llarga d’anys i que s’ha passat gairebé més temps entre reixes que fora el carrer per molt que en diverses ocasions hagi assegurat que es retirava. La defensa intentava rebatre la condemna inicial, ara confirmada, d’un any de presó ferma afirmant que a l’home li havien ‘col·locat’ els bitllets com a pagament d’una partida de contraban de tabac. I que com que els bitllets estaven tan ben falsificats, ni se’n va adonar. 

També mantenia la defensa, més enllà de recordar que en el món del contraban això de les falsificacions s’estila, que no podia voler dur a sobre bitllets falsos quan ell es pretenia entregar a la Batllia o que si hagués volgut introduir els diners a la circulació ho hauria fet barrejats amb altres bitllets, de curs legal, que ell no portava. Els únics bitllets que portava eren els quatre que li van ser confiscats el 22 d’abril del 2016 quan la policia el va detenir en el marc d’una altra qüestió.

Recorda la sentència recentment dictada que dos dels quatre bitllets tenien exactament la mateixa numeració. I que per la resta podien ser plenament confosos perquè ha calgut una exhaustiva i detallada anàlisi de tècnics del Banc d’Espanya per acabar concloent que es tracta d’una falsificació qualificada de perillosa. En fi, que ni absolució ni tan sols els tres mesos que demanava la defensa. L’any sencer. Pel delicte major de possessió de moneda falsa amb la finalitat de posar-la en circulació amb l’agreujant de reincidència.

Argumenta la sala penal del TS, tot recordant que el 2008 i el 2013 el mateix home ja havia estat condemnat per delictes similars pels quals se li pot aplicar la reincidència, que el processat en qüestió no tenia cap intenció de lliurar-se a la Batllia, que els bitllets que portava eren una falsificació molt ben feta. I que mai no havia acreditat la procedència dels mateixos atesos que, ai làs, en aquesta ocasió no hi havia cap indici que hagués participat en cap operació de contraban per la qual hagués de cobrar. 

Donen la raó els magistrats a la defensa, aquesta vegada sí, quan afirmen que, efectivament, en el món del contraban poden circular bitllets falsos. Però, en definitiva, que el condemnat, i això és el que val, “no és un delinqüent molt prudent, ja que va estar condemnat una vintena de vegades”.

Etiquetes

Comentaris

Trending