El pla estrella d’Educació fa figa

Els docents encarregats del desenvolupament dels mòduls del Permsea treballen a contra rellotge per tenir refet al setembre un model que presenta moltes incoherènciesLa pressió al qual estan sotmesos i el fet que se’ls vulgui canviar l’horari -deixant de tenir vacances escolars- porta mols professionals del ministeri a voler tornar a les aules

Comentaris

El pla estrella del ministeri d’Educació (Permsea) està en franca decadència. Fa figa. I les presses per refer-lo estan posant molts dels professionals que hi treballen contra les cordes. Tant que molts d’ells s’estan plantejant o més que això tornar a les aules abans que treballar sense rumb i a contrarellotge. El departament que lideren Eric Jover i Ester Vilarrubla, considerada ministra a l’ombra, mira de salvar com pot un model educatiu que cada dia que passa perd nivell i, a més, brilla per la incoherència.

A més a més, tampoc no ajuda al malestar existent entre els especialistes que estan directament assignats al desenvolupament del Permsea el fet que hi hagi sobre la taula un canvi d’horari. De calendari laboral. I això reforça la idea que és millor defensar la tasca ministerial. Fins ara, tots els docents, exerceixin en classes o exerceixin en càrrecs tècnics, tenien el mateix període de vacances. És a dir, un mes i mig de descans a l’estiu pel cap baix i diverses aturades al llarg del curs. 

La idea, segons algunes de les fonts consultades, és que aquelles persones assignades a les tasques que es desenvolupin al ministeri -desenvolupament curricular, homologacions…- tinguin un calendari laboral ordinari. Deixarien de fer vacances escolars, vaja. Com que resulta que la immensa majoria de persones que actualment desenvolupen feines tècniques són docents que han deixat la classe en comissió de serveis, la solució és ràpida: alguns ja han demanat tornar a l’aula. Altres, s’ho plantegen molt fermament segons que han explicat diverses fonts. Encara n’hi ha que han sol·licitat, o preveuen fer-ho, excedències.

Molts pares tampoc no veuen els resultats d’un programa que cada dia que passa menys nivell aporta als alumnes, que com més va més dificultats tenen per assumir competències bàsiques

La situació s’agreuja o s’amplia amb els professionals assignats al desenvolupament del Pla Estratègic per a la Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà. Aquesta és la denominació íntegra del Permsea, l’estrella de l’educació andorrana. Les fonts consultades han explicat que tant entre els pares com entre els docents hi ha molt neguit i malestar. Entre molts professionals de l’educació hi ha el convenciment que el model és insostenible. A més, el nivell dels alumnes no para de baixar. Els estudiants, o molts d’ells, arriben al batxillerat amb competències bàsiques assumides de forma molt justeta. I se les han assumit, encara bo. 

Algunes fonts, han assegurat que la creació del Batxillerat Internacional no és res més que l’assumpció que alguna cosa no funciona. De fet, el Permsea és hores d’ara al microscopi. O potser millor, al taller. S’hi estan fent canvis. A tota marxa. Al setembre, la revisió hauria d’estar a punt i això, segons els consultats, està imposant una pressió afegida i enorme entre els docents assignats a la tasca de despatx que han de refer els mòduls.

Heus aquí el problema: els mòduls. Moltes d’aquestes ‘peces’ funcionen com a compartiments tan estancs que no hi ha una coherència final. Això seria el que s’ha de resoldre, en certa manera i en gran part, abans del setembre. El Permsea ha anat creixent, s’han anat incorporant mòduls a mida que s’han necessitat, però no hi ha una vertebració única que lligui, que travi, tot plegat. 

Etiquetes

Comentaris

Trending