El pitjor moment per canviar de feina

L’esclat de la crisi del coronavirus ha fet que persones que havien deixat un treball acceptant l’oferta d’una altra empresa hagin vist com no es formalitzava el nou contracte i ara estan a l’aturEn el seu cas, no han percebut cap indemnització per acomiadament i, ara mateix, tenen molts poques perspectives de trobar un nou lloc d’ocupació

El Govern repeteix una vegada i una altra que les mesures adoptades per pal·liar els efectes econòmics de la crisi del coronavirus persegueixen, especialment, preservar els llocs de treballs. Ja queda clar que, en alguns casos, això no ha estat possible perquè hi ha empreses que han optat per fer acomiadaments davant l’aturada de l’activitat. També hi ha, però, assalariats, a qui l’esclat de l’emergència sanitària els ha estroncat els seus plans laborals. Els ha enganxat, justament, en mig d’un canvi de feina. El que suposadament havia de ser un canvi per a millor s’ha acabat convertint en un malson, ja que, després de deixar una empresa, la nova ha optat per no confirmar la contractació.

Dos dels afectats per aquesta situació han explicat la seva situació a Altaveu. El primer cas és el d’una dona que treballava en una perruqueria. Li havien ofert feina en un altre establiment amb millors condicions i va decidir acceptar la proposta. El dia 11 de març, dos dies abans de l’esclat de la crisi, va plegar del primer treball. Al nou, s’hi havia d’incorporar el dilluns 16. “No havia signat encara el contracte. Em van trucar i em van dir que tancava tot i la perruqueria també. Per tant, no m’agafava”, relata.  

En el seu cas, per tant, no es pot parlar pas d’acomiadament. De fet, la seva situació és encara pitjor que si hagués estat despatxada, ja que, lògicament, en deixar voluntàriament la primera feina, no va cobrar cap indemnització. “Ara estic sense feina i, per a nosaltres, no hi ha cap facilitat. No estem coberts per cap mesura.  A final de mes, ens passaran igualment les factures”, remarca.

Tot i això, assegura entendre la postura de l’empresa on havia d’anar a treballar. “Jo també ho faria. Si no haig de poder obrir, per què haig de contractar algú?”, comenta. Tot i això, posa en relleu que “em quedo en una situació molt precària”.  

Lamenten que, per ara, cap de les mesures del Govern els dona cobertura a la situació que han viscut

Un altre cas similar l’ha viscut un home que va ser contractat com a operari de manteniment d’un hotel. Fins fa unes setmanes, treballava en una altra empresa que va deixar perquè entenia que les condicions de la nova feina eren més favorables. Es va incorporar a l’establiment turístic el mateix dia 13 i, ja l’endemà, ja el van informar que tancaven. Dilluns, “em van trucar a mi i a un altre company que també havia començat feia poc i ens van dir que ens acomiadaven dos al·legant que no hem superat el període de prova atesa la circumstància que s’ha viscut a Andorra”. La carta de comiat deixa clar que la decisió no es deu pas a “motius laborals”.

Ell ja s’ha apuntat al registre obert per Govern i també s’ha dirigit a Inspecció de Treball. Per ara, però, “no ens donen cap solució”. A més lamenta que, almenys segons els que se’ls ha explicat, aquests acomiadaments no haurien d’impedir que l’empresa pogués accedir als ajuts de la llei òmnibus. “Amb gent que havia de firmar contracte o que estaven en període de prova, s’estan aprofitant d’això per acomiadar-los i poder tenir ajudes, perquè és legal”, denuncia.

En els casos esmentats, queda clar que el problema és gros. Estan sense feina com molts altres acomiadats. En el seu cas, però, sense el coixí econòmic que representa cobrar una quitança per acomiadament no causal. I, evidentment, sense la perspectiva de trobar un nou treball en un termini breu de temps.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending