Els e-sport, professió o oci?

El projecte a Ordino és d'alt rendiment amb una exigència màxima com en qualsevol altra disciplina esportiva i amb l'equip necessari al darrere

Des de l'aparició dels e-sports, el debat de si es tracten de professional o no està obert. Alguns països els consideren esportistes, mentre que d'altres no està tan clar. A Ordino i, en concret l'ACA, ho té clar: són esportistes i ho treballen perquè així sigui. L'equip de competició i els integrants de l'escola tenen totes les eines per entrenar, millorar i progressar en aquesta disciplina, independentment si després, en el cas dels més petits, es queden en el món virtual o fan el salt a l'asfalt.

Els e-sports encara són un model poc conegut o com a mínim que generen dubte de si es tracta d’esports o no. En aquest sentit, el secretari general de l'Automòbil Club d'Andorra, Toti Sasplugas, ha deixat clar que es tracten d’esportistes professionals que requereixen “una dedicació” del mateix nivell que els competeixen que en competicions palpables, com l’handbol, l’atletisme, entre altres, “però amb menys recursos” o com a mínim aquesta és la idea de l’espai dissenyat al Centre Esportiu d’Ordino. De fet, ha anat més enllà i ha indicat que "la Federació Internacional de l'Automobil (FIA) els considera esportistes".

Amb aquest objectiu, l’Automòbil Club d’Andorra (ACA) ha volgut ensenyar amb detall tot els simuladors que utilitzen i adaptats a les necessitats de cada nivell. Per exemple, pels integrants de l’acadèmia la pantalla és plana i el volant i els pedals tenen una suavitat necessària perquè els petits aprenguin les nocions bàsiques de l’esport del motor. “L’escola base de l’automobilisme és el karting o el simracing”, ha recordat Sasplugas.

Els esportistes d'e-sports requereixen "una dedicació" del mateix nivell que els que competeixen en competicions palpables, com l'handbol o l'atletisme.

Per l’equip de competició, el nivell puja, amb pantalla corba per “tenir la visibilitat necessària” per les competicions i el volant i els pedals tenen més rigidesa que requereixen més esforç i adaptat a les diferents plataformes per poder dur les proves i competicions. Per últim, l’espai dedicat als joves pilots de l’ACA encara augmenta més l’exigència de pedals i volant i que, per exemple, utilitza per entrenar Raül Ferré quan no ho fa in situ als circuits.

Tots ells tenen la capacitat d’adaptar el cotxe, el circuit i la climatologia per tal que els esportistes practiquin en les diferents condicions i vegin els resultats de les seves eleccions, com el combustible que hi posen o els pneumàtics que calcen al vehicle.

Aquesta realitat i amb la idea de centre d’alt rendiment, l’ACA està treballant perquè a Andorra sigui reconegut com a esport i és que no en tots els països es té el mateix concepte. A aquest fet, s’hi suma la connectivitat i la latència – el temps que tarda a veure’s reflectit un moviment a la pantalla – i en el qual Andorra Telecom ha habilitat tot els elements necessaris perquè sigui d’una qualitat excel·lent.

Sasplugas, a més, ha aprofitat per recordar els pilars que conformen el projectes que no són més que l’escola, l’equip de competició i el centre d’alt rendiment per esportistes d’alt rendiment que comença amb el simracing. De fet, tot i que ja està en ple rendiment, encara falta per conèixer els membres que integren l’escola i els esportistes que ja estan participant en proves.

Etiquetes

Comentaris

Trending