Dubtes que pengen d’un cable

El projecte del telefèric fins al pic de Carroi planteja molts interrogantsCal saber el lloc de sortida, la implicació del comú de la Massana i el suport de Socialdemocràcia i Progrés, un dels socis de la majoria

El del telefèric de Carroi és un projecte històric que ara més a prop de concretar-se que mai amb l’equip comunal d’Andorra la Vella liderat per Conxita Marsol.  Amb tot, hi ha molts dubtes i interrogants com ara el cost, el lloc de sortida, quina serà l’empresa que subministrarà les cabines o la implicació de la Massana. Fins i tot caldrà veure el suport que pot tenir la proposta des de un dels socis de la majoria, Socialdemocràcia i Progrés.

La connexió d’Andorra la Vella és un projecte ambiciós i com a tal hi ha ara mateix molts interrogants. D’entrada i de sortida. O d’inici i d’arribada. Perquè hi ha diverses propostes a la capital perquè el telefèric comenci el seu ascens fins al pic. Hi ha l’antiga plaça de toros, l’aparcament dels Pouets o Santa Coloma. El primer sembla el més adequat tenint en compte que l’actual inquilí que és el COEX deixa el recinte i que hi ha un gran aparcament al costat. El lloc d’arribada està clar ja que és el pic de Carroi però allà també hi ha dubtes ja que si es vol fer un restaurant caldrà disposar d’aigua i a més a més els ancoratges poden estar en terreny de la Massana.

 El paper de la parròquia massanenca serà molt important tot recordant que els primers contactes s’han fet amb una majoria encapçalada per David Baró que ja ha plegat. En la darrera sessió del comú d’Andorra la Vella, la cònsol Conxita Marsol va informar de la creació d’una comissió formada per ella mateixa, el cap de Govern i la cònsol de la Massana i que a partir d’aquí preparant el plec de bases per licitar la concessió del telefèric que, segons Marsol, tindrà un cost zero pels comuns i el Govern.

El Govern ha de declarar la iniciativa com a projecte d’interès públic

Els propers moviments seran que el Govern declari la iniciativa com a projecte d’interès públic i que es pugui triar un advocat per adaptar l’esmentat plec de bases que preveu una primera fase fins al pic de Carroi i que no tanca la possibilitat a que la Massana vulgui fer la connexió fins a l’estació d’esquí de Pal. El nou comú massanenc amb Olga Molné al capdavant espera tenir més informació del projecte i de saber quins beneficis pot aportar a la parròquia. La unió de Carroi amb Pal que convertiria Andorra la Vella en peu de pistes potser no és la prioritat d’un comú més interessat en una eventual unió dels sectors de Pal i Arinsal xifrada en uns 30 milions d’euros i que es podria efectuar amb l’entrada de capital privat a la societat gestora de l’estació que és EMAP.

Tampoc està decidit com es finançarà el projecte i quina empresa el durà a terme malgrat que Doppelmayr té tots els números. Ja va fer l’any 2006 una presentació pública de la instal·lació amb Xavier Mora de cònsol,  i el 2012 va tornar a presentar la proposta durant el consolat de Rosa Ferrer. Tot sembla indicar que Doppelmayr hi tornarà.

Més de 2.000 persones ja han signat una petició contrària al telefèric a change.org

La inversió obliga a formar un consorci d’empresaris privats on hi podria ser Joan Viladomat a títol particular o amb Saetde i Doppelmayr. De fet, caldrà veure com avança el projecte però de moment hi ha moltes preguntes i poques respostes. Un dels components de l’actual majoria que és Socialdemocràcia i Progrés no ho té gens clar i la seva postura pot portar els primers enfrontaments a la majoria de la capital. Mentrestant, han sorgit veus contràries i, fins i tot, una recollida de signatures a change.org. En la motivació de la campanya s’explica que “el Principat d’Andorra té en la seva naturalesa el seu major tresor”. Aquest dijous a la nit ja havien signat més de 2.000 persones.

 

Comentaris (4)

Trending