Dipòsits teledirigits

Durant tota la matinada operaris d’una companyia de logística terrestre i transports especials han traslladat fins a tocar Ctrasa els dos receptacles gegants que emmagatzemaran gas natural liquat per donar suport a la futura central de cogeneració

Si algú aquesta matinada ha volgut enfilar-se per la carretera de la Comella o bé ha tingut dificultats per passar-hi o bé ha vist tot de gent treballant-hi de forma anormal i acompanyant un parell de dipòsits gegantins. Es tractava de l’operació per traslladar fins on s’han d’instal·lar els dos receptacles que emmagatzemaran el gas natural liquat que constitueixen la central de suport a la planta de cogeneració de la Comella. Els dipòsits s’han enfilat des del vial de la Borda Nova fins a Ctrasa damunt d’una plataforma teledirigida que circula a uns sis quilòmetres l’hora.

L’operació es va iniciar una estona abans de la mitjanit i no va ser fins després d’aquest punt que el primer dels dipòsits va iniciar l’ascens fins al forn incinerador. La central de suport a la planta de cogeneració, constituïda fonamentalment pels dos dipòsits que s’hi han traslladat aquesta matinada, va a tocar la deixalleria que hi ha a Ctrasa, una mica més amunt, doncs, de la planta incineradora de residus. Primer un dipòsit i després l’altre. L’operació s’ha hagut de repetir dos cops i ha durat unes quantes hores.

 

Personal d’una empresa de Fraga especialitzada en logística terrestre i transports especials s’ha encarregat de la feina. Eren una bona colla d’operaris que tenien el suport de tècnics d’empreses del país i que han estat acompanyats, entre altres, per personal de FEDA o per agents del servei de circulació del comú d’Andorra la Vella, que han fet com d’escortes. De fet, la plataforma en qüestió havia de circular pel bell mig de la carretera i en alguns punts havia d’agafar els revolts en contradirecció. Ben bé com un cotxe teledirigit però de magnes dimensions.

La primera part de la feina ja era instal·lar el dipòsit des del tràiler que l’havia traslladat al país fins a la plataforma que hauria de fer més tard l’ascensió. Per aquesta part de l’operació, que com tot el procés s’ha hagut de repetir dos cops, un per cada recipient, ha calgut una grua de grans dimensions instal·lada al vial de la Borda Nova. El dipòsit, una vegada col·locat damunt la plataforma, calia subjectar-lo adequadament amb unes corretges especials. I una vegada ben assegurat s’iniciava l’ascens fins a la destinació final, amb l’operari del comandament al costat, fent l’ascensió també a peu.

 

Són els dos dipòsits que contindran gas natural liquat que faran suport a la central de calor. La central de cogeneració de la Comella aprofitarà la calor que genera la planta incineradora de residus per traslladar als domicilis de les parròquies central que hi estiguin connectats l’escalfor necessària per a l’aigua o la calefacció. Però Ctrasa fa un parell o tres d’aturades tècniques a l’any.

Com que en aquests moments no es produirà la calor necessària i no es pot deixar els clients sense servei, cal un suport exterior que és el que es donarà a partir del gas natural liquat que hi haurà emmagatzemat als recipients que s’han portat aquesta matinada a la Comella. També donarà suport o reforçaran el servei en el moment de puntes puntuals de demanda que no pugui abastar l’escalfor provinent del forn incinerador. Tot plegat hauria d’entrar en servei entre els mesos de maig i juny de l’any que ve.

Comentaris (4)

Trending