Dia D(ebat), hora H(23)

La coalició governamental planteja del debat d’orientació política com una segona investidura amb l’ombra allargada del coronavirus aixafant els talons i una remodelació de l’executiu en l’horitzó

La crisi generada per la Covid marcarà el debat d’orientació política que s’inicia aquest dimecres i s’ha d’estendre fins divendres. Més encara, la coalició governamental farà pinya amb el cap de Govern, Xavier Espot, al tomb del nou full de ruta: el projecte H23 o Horitzó2023. Durant ben bé noranta minuts el màxim responsable de l’executiu mirarà de fer entendre als parlamentaris i als ciutadans que el que ha passat fins abans de la pandèmia no serveix per a res. Que el comptador s’ha posat en marxa des del març. Encara millor, des de l’anunci de la reformulació del programa de Govern.

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat, defineix el que haurien de ser els dos propers dies i mig de debat al Consell General com “un debat d’investidura bis”, atès que, recorda, “el fenomen Covid trenca el relat de la legislatura”. I aquest debat d’orientació política no serà un plantejament del que Espot i el seu equip pensa fer el proper curs sinó, i aquí es reprèn l’argument d’Enseñat, que es farà durant el que resta de legislatura, “que és bàsicament l’H23”. Per tant, es tractarà de calendaritzar, d’explicar, de debatre al tomb del nou full de ruta que fins i tot l’oposició, ho admet el socialdemòcrata Pere López, espera que serveixi “com a punt d’inflexió” i el debat serveixi per estendre mans recíprocament i mirar de refer el país.

Les campanes de remodelació tornen a sonar. Quan serà? Això ja no és clar. Ara, els dos secretaris d’Estat que s’han encarregat de la coordinació del nou pla de Govern, Landry Riba i César Marquina, tindran més pes del que ja tenen

L’ombra allargada de la Covid estarà omnipresent tota la sessió, que s’inicia aquest dimecres a la tarda amb el discurs d’Espot, es reprendrà dijous amb jornada de matí i tarda amb les rèpliques dels grups i el debat posterior, i continuarà divendres amb més debat si cal i les propostes d’acord si n’hi han, que n’hi haurien d’haver, i és aquí, en certa manera, on es veurà el nivell de voluntarisme d’uns i altres d’arribar a enteses i de saber en quines matèries. El coronavirus serà una constant, com l’Horitzó 2023. I caldrà veure si com a resultat del nou impuls que el Govern es vol donar a si mateix, més aviat o més tard, es planteja una remodelació ministerial.

El que és clar, asseguren les fonts consultades a les quals els representants de la coalició governamental mira de no donar-los credibilitat, és que els dos secretaris d’Estat que s’han encarregat de la coordinació del nou pla de Govern, Landry Riba i César Marquina, tindran més pes del que ja tenen. El dubte és saber a partir de quan s’escenificarà aquest augment de rol. A Afers Exteriors fa dies que donen per liquidada, políticament, Maria Ubach. El canvi de dependències seria la darrera gota que hauria fet vessar el vas. Verònica Canals i Jordi Torres Falcó també estan a la picota. Del tot, això no se sap pas.

Els representants de la coalició van a la seva. A vendre projecte. A exposar la nova realitat que “la pandèmia ens ha fet veure”, diu un Enseñat que exposa com a exemple la digitalització de les empreses, la incorporació de plataformes de venda en línia. “Hem vist la importància que té dotar-nos de capacitat de resiliència” o que “el nostre hospital està molt millor” que el d’altres territoris perquè està dimensionat per una quantitat de turisme que hospitals del mateix nivell no ha de suportar. “Hem de veure com mantenim aquest estàndard”.

Costa, Naudi... i López

El president del grup liberal, Ferran Costa, confia que durant aquests dies es veuran “aquelles iniciatives que malgrat la pandèmia han de ser l’eix vertebrador del que queda de lehislatura, i principalment d’aquest proper any. Està clar que la pandèmia ha fet que l’acció de govern s’hagi d’adaptar de manera dinàmica i canviant com aquell que diu setmana rere setmana però no obstant això hi ha uns eixos vertebradors que són els programes i els compromisos de les formacions que donen suport a la coalició governamental amb unes prioritats que s’han vist readaptades”.

Aquest treball de readaptació, però, ja s’ha fet i ara caldrà explicar-lo, ha vingut a dir el líder parlamentari liberal. La tercera pota del suport a l’executiu és la de Ciutadans Compromesos. El seu president, Carles Naudi, espera “una exposició del cap de Govern ha d’anar en línia amb el pacte governamental i l’Horitzó 2023. Sent així, li donarem suport i mirarem de poder promoure un impuls”.

Si la bancada governamental és positiva, també optimista es mostra el líder de la principal formació opositora, el Partit Socialdemòcrata. En aquest sentit, Pere López espera que el debat “serveixi com a punt d’inflexió” i “punt de partida per trobar amplis consensos”. En aquest sentit, ha remarcat el parlamentari socialdemòcrata, miraran de “recollir de manera positiva les propostes que ens facin i efectuar, al nostre torn, algunes propostes que ens semblen importants en un moment extremadament complicat”.

Pandèmia, virus, Covid o coronavirus. Totes les variants de crisi seran les protagonistes del debat. El cognom serà H23, Horitzó23, i tot plegat farà veure si cal impulsar l’acció d’Espot i el seu equip, justament, amb un reajustament de peces o, tan sols, amb un clam a fer pinya per mantenir el triumvirat governamental tal i com està. I que no se’n parli més.

Comentaris (3)

Trending