Delinquir a la web sense saber-ho

Un home s’enfronta a un any de presó condicional i el pagament de gairebé 3.000 euros per participar en un delicte de ‘pishing’ sense tindre constància

L’implicat pensava que havia trobat treball a una empresa de Dinamarca, però no. Semblava una tasca senzilla: rebre uns diners, quedar-se el 10% i enviar la resta a un altre destinatari. Coses del segle XXI. La realitat, molt llunyana a la proposta, és que va rebre una transferència bancaria d’un home víctima d’un delicte de ‘pishing’ i va fer d’intermediari sense saber-ho. Panís robat. Ara, la fiscalia demana un any de presó condicional i, en concepte de responsabilitat civil, el pagament a la víctima de 2.911,60 euros, és a dir, la quantitat estafada.

L’home afectat va detectar una transferència des del seu compte de gairebé 3.000 euros l’any 2011. Una vegada es va posar en contacte amb la seva entitat financera, li van comunicar que el pagament s’havia efectuat mitjançant la seva clau de signatura, la qual, en teoria, només podia conèixer ell. Més tard, la policia va descobrir que l’operació es va fer a través d’una IP situada a Barcelona, però, tractant-se d’un delicte informàtic, hi havia la possibilitat que aquesta adreça només fos el final d’una gran filera de direccions falses.

L’home, desocupat i en recerca activa de treball, va rebre una proposta d’una empresa de Dinamarca per fer d’intermediari amb la promesa de signar un contracte i d’estar afiliat a la seguretat social. 

En tot cas, després de localitzar l’implicat que va rebre els diners al seu compte -i que posteriorment els va enviar una altra vegada després de quedar-se el 10%-, es va poder donar una mica més de claredat a l’assumpte. L’home, desocupat i en recerca activa de treball, va rebre una proposta d’una empresa de Dinamarca per fer d’intermediari amb la promesa de signar un contracte i d’estar afiliat a la seguretat social. Això sí, quan va ser conscient de l’estafa, va posar a disposició de la investigació tots els correus electrònics i documents pertinents.

Aquest dimecres, la fiscalia ha demanat un any de presó condicional i, en concepte de responsabilitat civil, el pagament a la víctima de 2.911,60 euros -que va ser la quantitat robada al seu moment- per un delicte major d’estafa informàtica. Per la seva part, la defensa ha argumentat que l’acusat no guarda cap mena de relació amb la IP localitzada a Barcelona i que l’home va ser una víctima més de la trama informàtica. Davant d’aquests fets i tenint en compte la col·laboració de l’implicat, s’ha sol·licitat l’absolució.

Comentaris (1)

Trending