Defensa 550 euros; acusació 25.000 euros (al mes)

El Col·legi d’Advocats fa mans i mànigues davant l’atenta mirada del Consell Superior de la Justícia i no sense dificultats per mirar de ‘trobar’ els lletrats d’ofici que es puguin fer càrrec dels processats en el ‘cas BPA’ que es van quedar sense defensor

L’assignació d’advocats d’ofici per als sis processats en la causa general del ‘cas BPA’ que fa unes setmanes es van quedar sense lletrat defensor continua generant maldecap als responsables del Col·legi d’Advocats. La feina està avançada però ni molt menys tancada. I l’àrdua tasca que comporta un judici com el citat afegit a la irrisòria quantitat d’emoluments que poden percebre els designats està dificultant la situació. A més, es dóna la paradoxa que l’Estat haurà de pagar advocats defensors i acusador particular. Encara que les xifres que perceben els uns i l’altre no tenen res a veure.

Les tarifes del torn d’ofici es van modificar fa un temps preveient, justament, el ‘cas BPA’. Hi ha tota una gradació en funció de la casuística i la complexitat del cas. L’Estat n’assumeix una part -que habitualment no passa els 550 euros per al conjunt del cas- i el beneficiari de l’assistència lletrada -que en aquest cas té els comptes bloquejats- n’ha d’assumir una altra part que, en principi i a dreta llei, és fa o no fa, el mateix que abona l’administració pública. En fi, que a l’advocat que li toqui un processat del ‘cas BPA’ li pot generar poc més de mil euros per un cas que pot comportar mesos i mesos de vista.

Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici.

Relacionat

El Col·legi d’Advocats haurà de mobilitzar almenys una vintena de lletrats per al ‘cas BPA’

La junta del col·legi professional fa dies que fa contactes i trucades. Divendres de la setmana passada s’havia deixat una llista de designats als quals se’ls va comunicar que la designació era intocable i irrenunciable. Que només davant de situacions excepcionals s’estudiarien modificacions de la designació. Les queixes -a banda d’eventuals incompatibilitats que entrarien en el capítol de les excepcions que s’haurien de tenir en compte- sobre la dedicació que vol un cas com aquest i la remuneració que hi va associada ha estat una de les ‘denúncies’ que s’han fet. Més encara quan es mira a la bancada de l’acusació.

Divendres de la setmana passada s’havia deixat una llista de designats als quals se’ls va comunicar que la designació era intocable i irrenunciable. Que només davant de situacions excepcionals s’estudiarien modificacions de la designació

I és que més enllà del representant de la fiscalia, que ja d’entrada formava part del procés, el Govern va decidir personar-se a la causa principal del ‘cas BPA’ i a totes les seves derivades contractant els serveis d’un despatx d’advocats (Pujadas). L’única vegada que es van fer públics els honoraris d’aquest bufet arran d’una pregunta parlamentària -era la legislatura passada-, l’executiu va trametre una informació admeten que més enllà del percebut en un primer encàrrec, s’estaven abonant 25.000 euros mensuals (IGI a banda) per l’assessorament legal en el ‘cas BPA’.

Molts advocats han mostrat el seu neguit i indignació davant la possibilitat que els pogués tocar l’afer. Fins al punt que alguns s’haurien arribat a plantejar deixar el torn d’ofici, voluntari. No consta cap situació que s’hagi confirmat amb aquest extrem. El que sí que és clar és que la junta del Col·legi d’Advocats està intentant acumular els processats en els pocs advocats que s’haurien mostrat disposats a afrontar el repte. Ara faltarà que els clients, els processats, acceptin la designació, malgrat que d’entrada no s’hi poden oposar.

La situació és complexa i el Consell Superior de la Justícia veu l’afer amb certa preocupació. Amb cert neguit. El judici no avança. De moment fa un parell de setmanes, tres potser ja, que la vista judicial està frenada de nou. I, de moment, com que no acaben d’estar resoltes totes les designacions, no està clar si els nous advocats que entrin a la causa demanaran temps per poder-se estudiar la causa. Seria el que tocaria. Però mai no se sap. 300.000 folis o més esperen els nous defensors. Per 550 euros, potser estirant una mica fins al miler, el forfet complet.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending