De la secretaria del comú de Canillo a la Batllia passant per Ordino

Núria López deixa la corporació canillenca després d’onze anys i s’incorpora, mantenint la plaça de funcionària ordinenca, com a batlle substituta en el lloc que deixa vacant Cristina BeaLa jurista d’origen català ha exercit de secretària general en les corporacions de les dues parròquies més petites del país i ja s’havia presentat a un parell de concursos per ser batlle

El comú de Canillo es queda sense secretària general. En una maniobra com a mínim a tres bandes la jurista Núria López abandona la corporació canillenca després d’onze anys d’intensa feina per ocupar la plaça que deixa vacant, a la Batllia, la batlle Cristina Bea, que a partir de l’1 de gener inicia una excedència de com a mínim un any. López rellevarà Bea en qualitat de batlle substituta i mantindrà la plaça de funcionària que el comú d’Ordino li reserva des de final del 2007.

La carambola fa unes quantes setmanes que s’està cuinant i es concretarà els propers dies malgrat que aquest dijous, via Butlletí Oficial del Principat (BOPA), el Consell Superior de la Justícia ha publicat la designació de López com a batlle substituta amb efectes a partir del 2 de gener. Bea ja fa uns quants mesos que va comunicar que s’agafaria una excedència i l’acord amb la cúpula judicial va ser que dita sortida es faria el darrer dia d’aquest any. Núria López s’havia presentat a un parell de concursos per proveir de plaça de batlle i malgrat que havia superat les proves, sempre havia tingut candidats que havien quedat en millor posició que ella.

Això sí, tal i com preveu la llei i especifica el Consell Superior en el seu edicte de nomenament, “en el supòsit de que hi hagi la necessitat urgent de cobrir una plaça de batlle, quan no es pugui cobrir ordinàriament per un batlle integrat en la carrera judicial, el Consell Superior de la Justícia pot nomenar un batlle substitut, fins que es pugui proveir la plaça o fins el reintegrament del seu titular”. Alhora, i “vist que el Consell Superior de la Justícia nomena de forma rotatòria els batlles substituts entre les persones inscrites en la llista publicada per acord del Consell Superior de data 12 de setembre del 2018” i veient que en aquella relació sols hi figurava inscrita Núria López Sellés, finalment ha estat aquesta l’escollida.

La nova batlle renunciarà els propers dies al càrrec que ostenta a Canillo i tècnicament reingressarà a la corporació ordinenca perquè es pugui formalitzar una comissió de serveis

Urgència o no -Bea fa mesos, potser mig any, que va demanar l’excedència-, el procés que ha culminat amb la designació oficial s’ha amanit durant un bon temps. López va esdevenir secretària general del comú de Canillo, un càrrec de confiança, el 2008, durant el segon consolat del tàndem format per Enric Casadevall (avui president del Consell Superior de la Justícia) i Mònica Bonell (actualment subsíndica general). Per poder fer el salt a Canillo, López va demanar una excedència, que encara manté avui per avui, al comú d’Ordino.

La futura batlle havia estat secretària general de la corporació ordinenca, i al tram final del 2007 va guanyar de forma controvertida una plaça de funcionària com a secretària tècnica. Després d’onze anys a Canillo (el segon mandat Casadevall-Bonell i pràcticament els dos de la dupla Josep Mandicó-David Palmitjavila), López renunciarà els propers dies al seu càrrec al comú canillenc per tècnicament reingressar com a funcionària a Ordino i, gairebé de forma automàtica i via comissió de serveis segons algunes fonts que han indicat que no es preveu que hi hagi problema per dur a terme aquest pas, ‘cedir-la’ al Consell Superior de la Justícia perquè es pugui integrar a la carrera judicial.

Si no hi ha cap canvi, i no hi hauria de ser, la nova batlle substituta hauria d’assumir fil per randa la feina que tenia fins ara Cristina Bea. Això vol dir que després de la formació necessària, passarà a exercir com a batlle instructora en matèria penal. Les fonts consultades no han pogut aclarir qui assumirà la secretaria general del comú de Canillo, encara que el cònsol major, Josep Mandicó, per un any que queda, no seria partidari de fer gaire moviments. Així, es podria habilitar en funcions alguns dels funcionaris que de forma habitual ja col·laboren directament amb els cònsols.

Comentaris (2)

Trending